Vår historie

KUNNSKAP GJENNOM GENERASJONER – LES VÅR HISTORIE

Vår historie strekker seg tilbake til gamle Kristiania på slutten av 1800-tallet.
Gjennom lang erfaring og kunnskap i generasjoner, har tusenvis arbeidet for å skape gode produkter til norske forbrukere. Vi er stolte av at vår portefølje er skreddersydd til det norske markedet og at alle skal kunne bake med våre produkter!

To mannlige arbeidere i De norske gjær og Spritfabrikker. Svart/hvitt foto.

De norske gjær og spritfabrikker fra 1920 årene i Oslo.

Gjær til folket

På sletten rett over Bjølsenfossen startet Kristiania Pressgjærfabrikk produksjon i 1883. Fabrikken ble etablert i små lokaler i Treschowsgate 1 på Sandaker. Gjær og mel måtte til for å brødfø den sterkt økende befolkningen. Den gang ble gjær solgt i 1 kilos forpakninger til landhandlerier rundt omkring i landet. Det var også mange små bakerier og gårdsbakerier på denne tiden, så en del familier skaffet seg også gjær gjennom disse. Folk som bodde i grisgrendte strøk, lagde surdeig siden de ikke fikk tak i ferdig gjær. Denne ble da brukt ved baking av brød.

I 1918 ble gjærfabrikken slått sammen med flere konkurrenter under navnet De norske Gjær- og Spritfabrikker AS. Det ble i tillegg til gjær også produsert ketchup, eddik, buljong og en rekke andre produkter under merket Norex. Først i 1932 at produktene fikk merket Idun.

Produksjonen foregikk flere steder i landet, blant annet i Oslo, Trondheim, Moss, Rakkestad og Skien. I 1986 fusjonerer vi med Nora Industrier under felles navn, Idun Fabrikker AS. Idun Fabrikker endrer navn til Idun Industri AS i 1991 for å rendyrke virksomheten til kun å ha ingredienser til bakeriindustrien. Øvrige produkter som for eksempel ketchup, eddik og buljong ble overført til Stabburet AS (Orkla Food Norge) som enda eier disse produktene.

Idun Mors hjemmebakte

Merkevaren Idun Mors hjemmebakte ble etablert i 2009. Idun Industri ønsket et eget varemerke for bakeingredienser for å skille dette fra øvrige produkter under merkevaren Idun som ble beholdt av Stabburet. Siden den gang er sortimentet blitt utvidet under kategorien bakeri i dagligvarehandelen. Man kan i dag finne mange andre produkter enn gjær relatert til baking. Se alle våre produkter her.

Gjærproduksjonen flyttes

I forbindelse med at gjær mistet sin tollbeskyttelse i 2005, besluttet Orkla å avvikle den norske gjærproduksjonen. Orkla hadde gjennom sitt svenske datterselskap, Jästbolaget, en større og mer moderne gjærfabrikk. Her kunne vi i tillegg utvikle bedre og mer spennende gjærprodukter for det norske markedet. Avviklingen ble tatt godt i mot av nærmiljøet på Sandaker hvor naboene hadde vært plaget av lukt fra produksjonen i flere tiår. Idun Industri AS flyttet samtidig sitt hovedkontor, hovedlager og pulverproduksjon til Hvam utenfor Oslo hvor vi fortsatt er lokalisert i dag. Her utvikler vi også nye spennende produkter. I 2012 åpnet vi en splitter ny surdeigsfabrikk, som er den eneste av sitt slag i Norge. Her produseres det surdeig både til profesjonelle og hjemmebakere. Vi er stolte av å være Norges eneste produsent av surdeig!

Utvikling av produkter

Idun Mors hjemmebakte er opptatt av å ta vare på og videreføre norske baketradisjoner. Vi tilbyr produkter av god kvalitet som er tilpasset norske forbrukere. Gjær er et levende produkt som har størst bakekraft i fersk form og det er kun Idun Mors hjemmebakte som leverer denne kvaliteten til norske hjemmebakere. Ved siden av dette har vi utviklet en rekke andre produkter til hjemmebaking . Vi er stolte av at vår portefølje er skreddersydd til det norske markedet og at alle skal kunne bake med våre produkter. Det arbeides kontinuerlig for å utvikle nye og bedre produkter som er egnet til hjemmebaking, og de kvalitetssikres alltid av våre profesjonelle bakere.