Dele

VØRTERKAKE

Oppskrift på saftig vørterkake

Vørterkake (vørterbrød) er en kake som bakes med rugmel og vørterøl for å få den karakteriske smaken som vørterkake skal ha. Den bakes ofte til jul og serveres gjerne med godt smør og brunost eller syltetøy.

VIL DU BAKE UTEN VØRTERØL?  – se vår oppskrift på tradisjonell julekake

Nystekt vørterkake i skiver med brunost på.

Porsjoner
2

Ingredienser

FORDEIG

HOVEDDEIG

Fremgangsmåte

FORDEIG

Rør ut gjæren i kaldt vann i en bakebolle for kjøkkenmaskin, tilsett rugmelet og rør raskt sammen til en litt løs deig. Elt deigen med eltekrok i 10 minutter. Ha deigen over i en ren bolle, dekk til med plast og la deigen heve i 2 timer.

HOVEDDEIG

Varm opp vørterøl, melk og sirup til maks 30 grader og hell over i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Ha resten av ingrediensene i bollen, smuldre i gjæren og tilsett fordeigen. Elt deigen smidig med eltekrok i ca. 10 - 15 minutter på lav /middels hastighet. Ønsker du å ha litt rosiner i vørterkakene, tilsettes disse helt på slutten av eltingen. Dekk bakebollen til med plast, og la deigen etterheve i 30 minutter.

Ha deigen på en ren kjøkkenbenk. Elt deigen lett og del den i to like store deler, form de runde og legg på et stekebrett med bakepapir. Lag gjerne flotte snitt med en skarp kniv på toppen av kakene. Dekk til med et rent klede med plast over, og etterhev kakene til de er dobbelt så store (ca. 60 minutter). I mellomtiden kan du forvarme stekeovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Pensle med egg og stek kakene på nederste rille i ca. 30 minutter. Blir vørterkakene for raskt brune på toppen under steking, kan du legge over et bakepapir mot slutten av steketiden.

TIPS!

Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Luftigere bakst, blir kakene enda mer luftige og produktet Ferskere bakst gjør at vørterkakene holder seg ferske og fine lenger. Kakene er godt egnet til å fryses ned, men husk å bruke en tett frysepose.

Relaterte produkter til vørterkaken