Dele

Sveler

Hvordan lage sveler

Sveler er ganske enkelt å lage, og smaker godt sammen med rømme, syltetøy eller rørte bær. Røra består av egg, sukker mel, natron, hornsalt, syrnet melk og smør som røres sammen. De skal stekes på begge sider i en varm stekepanne, og de skal være omtrent 15 – 18 cm i diameter. Sveler og lapper er egentlig det samme, men ordene brukes litt på kryss og tvers avhengig av hvem du spør.

 

Hvordan få luftige sveler?

Uten et hevemiddel blir ikke svelene luftige. I denne oppskriften bruker vi både natron og litt hornsalt som reagerer på den syrnet melken, og hever svelene under steking. Bakepulver ville ikke hevet svelene like godt.

VITE MER OM HORNSALT? – les her!

 

Hørt om MRF?

Denne oppskriften, er kanskje Norges mest kjente, da den er blitt brukt på landets ferger i mange år. Derav navnet MRF-sveler som kommer fra Møre og Romsdals Fylkesbåter.

 

OPPSKRIFT PÅ SVELER:

Nystekte MRF sveler stablet oppå hverandre.

Tilberedningstid
45 min

Porsjoner
18

Ingredienser

Røre:

Fremgangsmåte

Start med å smelte smøret og sett til siden inntil videre.

Piske sammen egg, sukker, natron og hornsalt i en bakebolle. Hell i kulturmelken og rør inn hvetemelet til en jevn og klumpfri røre. Til slutt røres inn det smeltede smøret til en jevn røre.

Varm opp en stekepanne på middels varme. Stek svelene gyllenbrune på begge siden. Bruk litt margarin under stekingen om nødvendig.

Servér gjerne svelene med ditt favorittsyltetøy og rømme, godt smør og brunost eller med smør og sukker på.

Tips!

Ferdig stekte sveler kan gjerne fryses ned. Pakk de inn i fryseposer med matpapir i mellom, slik at de er lettere å ta ut fra fryseren uten at de sitter sammen. La de tine i romtemperatur, og varm de til slutt opp i en mikro-ovn hvis du vil spise de litt lunkne.