Dele

SURDEIGSVAFLER

Vafler uten bakepulver

Surdeigsvafler blir litt mer syrligere i smaken enn om de lages uten surdeig. I denne oppskriften bruker vi ingen annen form for hevemiddel enn surdeig. Det er derfor viktig at vaffelrøren får stå en stund innen de stekes. Surdeig i vaffelrøra gir skikkelige sprø vafler og fungerer i tillegg som et hevemiddel.

LES MER OM SURDEIG HER

Surdeig av fullkornshvete i original emballasje.

Grove surdeigsvafler, eller fine?

Denne oppskriften er på fine surdeigsvafler, selv om det er surdeig av fullkornshvete i. Ønsker du å lage vaflene mer grove, kan du erstatte halvparten av hvetemelet med sammalt hvetemel. Spe eventuelt på med litt mer melk om du synes vaffelrøren blir for tykk. Du merker først hvor tykk vaffelrøren er blitt, etter at den har stått å godtgjort seg i noen timer. Da har det sammalte hvetemelet fått tid til å svelle.

OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSVAFLER:

Surdeigsvafler med brunost på.

Tilberedningstid
60 min

Porsjoner
12

Ingredienser

Fremgangsmåte

Start med å smelte smøret i en liten kjele og sett kjelen til side inntil videre.

Pisk deretter sammen egg og sukker til en luftig eggedosis.

Bland melk, surdeig, egg og smeltet smør i et litermål og rør sammen. Rør deretter inn væskeblandingen om melet vekselvis sammen med eggedosisen til en jevn og klumpfri røre. Dekk bollen med plast og la vaffelrøren stå å godgjøre seg svalt/kjølig til dagen etter (ca. 12 timer). Varm i mellomtiden opp vaffeljernet.

Stek vaflene til de er gylne og fine i fargen. Legger du vaflene på en bakerist etter steking, får de en mye sprøere overflate enn om de legges på hverandre. Det er smak og behag om du liker sprøe eller myke vafler, men dette er trikset for sprøe og gode vafler!

Servér nystekte vafler med rømme og rørte bær eller syltetøy. Mange er også veldig glad i vafler med smør og brunost, eller med sirup på.