Dele

SURDEIGSBRØD

Oppskrift på surdeigsbrød med rug

Surdeigsbrød trenger ikke være komplisert å lage i det hele tatt. Med bakeklar surdeig forenkles prosessen og resultatet er gode surdeigsbrød. Dette er en oppskrift på halvgrove brød som passer fint å spise til hverdags. Ønsker du heller å lage surdeigen fra bunnen av, kan du bruke vår oppskrift på grov surdeigskultur. Den må lages omtrent en uke i forveien, så det krever litt lenger planlegging. Du velger selv!

LES OGSÅ: Brød bakt med surdeig for helsens skyld

Bakeklar eller hjemmelaget surdeigskultur?

For å lykkes med hjemmelaget surdeig, er det viktig å følge oppskriften. Man må beregne 7 dager før surdeigen er klar til bruk. Synes du dette er tidkrevende, kan du gjerne benytte bakeklar surdeig av fullkornshvete i stedet.

Surdeig av fullkornshvete i original emballasje.

Bakeklar surdeig fra Idun Mors hjemmebakte.

VIL DU HELLER LAGE SURDEIGSKULTUR FRA BUNNEN AV? – se oppskriften på grov surdeigsstarter

 

OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSBRØD:

Surdeigsbrød på en trefjøl.

Tilberedningstid
260 min

Porsjoner
3

Ingredienser

Fremgangsmåte

Blande sammen de tørre ingrediensene med smuldret gjær, honning, olje, surdeig og kaldt vann i en eltebolle. Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 10 - 15 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i minst 2 timer.

Del deigen i tre like store deler, form til brød om legg på et stekebrett med bakepapir. Dryss litt mel over deigemnene, dekk brødene med plast og etterhev brødene til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden ovnen til 220 grader. Sett en ildfast form med 1 dl varmt vann i bunnen av komfyren slik at det dannes damp.

Snitt toppen av brødene med en skarp kniv. Brødet vil uansett sprekke under steking, og på denne måten kontrollerer du hvordan det vil se ut.

Sett brødet inn i ovnen på midterste rille (om vannet i formen er dampet bort, tilsett 0,5 dl vann) og stek brødene i ca. 40 - 45 minutter.
Brødene avkjøles på en bakerist etter steking.

TIPS!

Brødene er godt egnet til å fryses ned. Pass på å avkjøle brødet helt innen det legges i fryseren i lufttette fryseposer.

Relaterte produkter: