Dele

SURDEIGSBRØD

Oppskrift på surdeigsbrød med rug

Surdeigsbrød trenger ikke være komplisert å lage i det hele tatt. Med bakeklar surdeig forenkles prosessen og resultatet er gode surdeigsbrød. Dette er en oppskrift på halvgrove brød som passer fint å spise til hverdags. Ønsker du heller å lage surdeigen fra bunnen av, kan du bruke vår oppskrift på grov surdeigskultur. Den må lages omtrent en uke i forveien, så det krever litt lenger planlegging. Du velger selv!

LES OGSÅ: Brød bakt med surdeig for helsens skyld

Bakeklar eller hjemmelaget surdeigskultur?

For å lykkes med hjemmelaget surdeig, er det viktig å følge oppskriften. Man må beregne 7 dager før surdeigen er klar til bruk. Synes du dette er tidkrevende, kan du gjerne benytte bakeklar surdeig av fullkornshvete i stedet.

Surdeig av fullkornshvete i original emballasje.

Bakeklar surdeig fra Idun Mors hjemmebakte.

VIL DU HELLER LAGE SURDEIGSKULTUR FRA BUNNEN AV? – se oppskriften på grov surdeigsstarter

 

OPPSKRIFT PÅ SURDEIGSBRØD:

Surdeigsbrød

Tilberedningstid
260 min

Porsjoner
3

Ingredienser

Fremgangsmåte

Blande sammen de tørre ingrediensene med smuldret gjær, honning, olje, surdeig og kaldt vann i en eltebolle. Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 10 - 15 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i minst 2 timer.

Del deigen i tre like store deler, form til brød om legg på et stekebrett med bakepapir. Dryss litt mel over deigemnene, dekk brødene med plast og etterhev brødene til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden ovnen til 220 grader. Sett en ildfast form med 1 dl varmt vann i bunnen av komfyren slik at det dannes damp.

Snitt gjerne toppen av brødene med en skarp kniv , og dryss på litt hvetemel, før stekning.

Sett brødet inn i ovnen på midterste rille (om vannet i formen er dampet bort, tilsett 0,5 dl vann) og stek brødene i ca. 40 - 45 minutter.
Brødene avkjøles på en bakerist etter steking.

TIPS!

Brødene er godt egnet til å fryses ned. Pass på å avkjøle brødet helt innen det legges i fryseren i lufttette fryseposer.

Relaterte produkter: