Dele

SURDEIGSBRØD MED RUG

Oppskrift på surdeigsbrød med rug

Surdeigsbrød med rug og rørte tyttebær smaker fantastisk godt ved siden av en viltgryte eller sammen med gode oster. Oppskriften er fri for melk og er uten egg, og vi bruker vi en bakeklar surdeig av fullkornshvete. Med bakeklar surdeig, kan du bake brød med surdeig når du vil. Har du en hjemmelaget surdeig, kan du selvsagt bruke denne også!

LAGE SURDEIG FRA BUNNEN AV?se oppskrift på grov surdeigskultur

Surdeigsbrød med rug og tyttebær.

Tilberedningstid
320

Porsjoner
4

Ingredienser

DAG 1 - Fordeig

  • 5 dl kaldt vann
  • 250 g rugmel, finmalt
  • 4 ts maldonsalt

DAG 2 - Del 1

DAG 2 - Del 2

  • 140 g lys sirup
  • 400 g hvetemel
  • 250 g rugmel, finmalt

Fremgangsmåte

DAG 1:
Ha mel og salt i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Kok opp vannet og hell over i bakebollen med det tørre.

Elt deigen kraftig sammen med eltekrok i ca. 3 minutter alt er godt blandet sammen. Dekk til med plast og la stå til neste dag.

DAG 2 - Del 1:
Ha bakeklar surdeig og øvrige ingredienser for denne dagen i en bakebolle, og tilsett fordeigen fra igår. Elt sammen med eltekrok på lav hastighet i 8 - 10 minutter til deigen er smidig. Knar du deigen for hånd, må du doble eltetiden. Dekk bollen til med plast og la heve i ca. 2 timer.

DAG 2 - Del 2:
Hell sirup, hvetemel og rugmel i bakebollen hvor deigen ligger og elt deigen sammen igjen med eltekrok på lav hastighet i 15 minutter til deigen er smidig. Legg deigen over i en smurt bakebolle, dekk til med plast og la den heve igjen i ca. 1 time.

Ha deigen over på en melet kjøkkenbenk, og del den i 3 like store deler. Form til brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø litt mel på toppen av brødene. Dekk til med plast og la surdeigsbrødene etterheve til dobbelt størrelse.

Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.

Lag fine snitt i brødene med en skarp kniv. Sett brødene på nederste rille i ovnen, hell inn ca. 0,5 dl med vann i bunnen av ovnen og lukk døren igjen. Senk temperaturen til 180 grader og stek brødene i ca. 35 - 40 minutter. Avkjøl brødene på rist etter steking.