Dele

SKOLEBRØD

Oppskrift på skolebrød

Skolebrød, skolebolle, skillings, eggmelisbolle… kjær bolle har mange navn! Og det er ikke så rart. Skolebrød med deilig vaniljekrem, melis og kokos på toppen smaker fantastisk godt, og må være en av folkets soleklare favoritter innen søt gjærbakst.

Skolebrød

Porsjoner
15

Ingredienser

Bolledeig

Til krem og topping:

Fremgangsmåte

Ha mel, sukker, gjær, melk og kardemomme i bakebollen. Det er viktig at melken er kald for eltingen kommer til å gjøre den varm. Hvis du bruker fersk gjær så trenger du ikke å røre gjæren ut i melken, for maskinen elter alt godt sammen.

Elt i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett smøret mens maskinen går. Ha i salt og elt deigen videre i 5 minutter til du har en løs og elastisk deig.

Dekk bakebollen med plastfolie eller kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Ca. 1 time.
Lag vaniljekrem og avkjøl i kjøleskapet.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken og del i 15 like store deler. Trill hver del til boller og legg over på stekebrett med bakepapir. Trykk bollene helt flate og dekk brettene med håndkle. Hev til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 220 grader.
Lag en dyp grop i hver bolle og ha 1 ss vaniljekrem i hver fordypning. Pisk egget lett sammen og pensle bollene. Stek ett brett av gangen, og midt i ovnen. Stek i 15 min til de er fine og gylne, og gir en hul lyd når du dunker på de. Avkjøl på rist.

Ha litt og litt vann i melisen til du har en veldig tykk glasur. Den skal renne langsomt av skjeen. Ha ca 1 ss glasur på en bolle og smør rundt vaniljekremen. Ha kokos i en dyp tallerken og dypp skolebollen i kokosen. Fortsett med resten av bollene.

Tips!

Hvis du ønsker å fryse bollene, er det lurt å vente med glasur og kokos til etter at de har tint.