Dele

SKOLEBOLLER

Oppskrift på raske skoleboller

Skolebrød med vaniljekrem er et typisk norsk bakverk som så dagen lys på 50-tallet, men denne vidunderbollen er like populært i dag som den gang. For raskere heving og luftigere skolboller, bruker vi Fersk gjær for søte deiger (den røde typen). Denne gjæren hever søt gjærdeig raskere enn den blå og gir luftigere skoleboller. Har du kun blå gjær, funger det selvsagt også. Deigen trenger bare litt lenger tid på å heve.

 

Vaniljekrem til skoleboller

I denne oppskriften lager vi vaniljekremen fra bunnen av. Men, man kan selvsagt velge å bruke andre typer kremer som finnes i markedet.  Idun Morshjemmebakte – Kakefyll med vaniljesmak er en god vaniljekrem som er egnet til steking.

Skoleboller med vaniljekrem på en asjett.

Tilberedningstid
150 min

Porsjoner
12

Ingredienser

VANILJEKREM TIL SKOLEBOLLENE

  • 2.5 dl H-melk
  • 2.5 dl fløte
  • 4 stk eggeplommer
  • 100 g sukker
  • 0.5 stk vaniljestang
  • 30 g maizena

... eller LETTLAGET VANILJEKREM:

ANNET

  • melisglasur og kokosmasse

Fremgangsmåte

VANILJEKREM

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Hell melk og fløte i en kjele. Ha i vaniljefrøene og selve stangen og kok opp under omrøring. Ta ut vaniljestangen og sett til side.
Visp eggeplommer, sukker og maizena sammen i en bolle. Spe på den varme melken i eggeblandingen under omrøring. Når alt er blandet godt sammen, hell det tilbake i kjelen. Kok opp under omrøring til kremen er tykk nok - pass på at det ikke brenner seg i bunnen av kjelen. Ha kremen over i en bolle og eventuelt avkjøl før bruk.

DEIG

Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin med smuldret gjær og romtemperert smør. Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.

Del deigen i 12 like store deler (ca. 150 gram), trill til boller og legg på stekebrett med bakepapir med et godt mellomrom. Trykk bollene flate med håndbaken. Dekk til og etterhev bollene i ca. 45 - 60 minutter eller til de er dobbelt så store. Lag en grop i midten av hver bolle og fyll med eggekrem. Bruk gjerne en sprøytepose til dette. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlog over- og undervarme.

Stek skolebollene på midterste rille i ca. 10 - 15 minutter og avkjøl på rist etter steking.

Lag melisglasur ved å røre sammen melis og vann til en tykk grøt. Smør på melisglasur på skolebrødene og dypp dem i kokos.

TIPS!

Har du kun tørrgjær i huset når du vil bake, kan 1 pose tørrgjær erstatte 50 gram fersk gjær. Hevetiden blir litt lenger ved bruk av tørrgjær.

Slik får du vellykket gjærbakst

Relatert produkt: