Dele

SCONES

Scones oppskrift

Scones er opprinnelig britisk bakst som er bakt med bakepulver som hevemiddel i stedet for gjær. De er lette å lage og det tar heller ikke lang til å tilberede, da de ikke skal heves.

 

Scones med havregryn

Ønsker du mer smak i sconsene, kan du tilsette deigen finraspet skall fra en sitron eller en appelsin. Husk å raspe kun det ytterste laget fra sitrusfrukten – det hvite smaker bittert. Hakkede (gjerne panneristet) nøtter smaker også fortreffelig i scones.

Noen synes også det er godt med litt mer tekstur i, og da kan du tilsette deigen ca. 3 -4 spiseskjeer lettkokte havregryn.

 

Vann i stedet for melk?

Den tradisjonelle sconsen er bakst med smør og melk. Er det slik at du ikke tåler melk, kan smør erstattes med margarin uten melk, og melk kan erstattes med eksempelvis vann.

VIL DU HELLER BAKE GROVE SCONES? – se oppskriften her!

Scones

Tilberedningstid
50 min

Porsjoner
10

Ingredienser

  • 500 g hvetemel
  • 60 g sukker
  • 2 ts bakepulver
  • 110 g kaldt smør (rett fra kjøleskapet)
  • 2.8 dl lettmelk

FORSLAG TIL FYLL

  • 100 g hakkede nøtter, tørket frukt eller en blanding av begge (valgfritt)

Fremgangsmåte

Start med å forvarme stekeovnen til 190 grader med vanlig over- og undervarme.

Bland mel, sukker og bakepulver i en bakebolle og bland sammen. Skjær smøret i terninger og ha i bakebollen sammen med melken. Bland deigen raskt sammen uten å kna deigen for lenge.
Knar du deigen for lenge slik at smøret blir for varmt, kan det føre til kompakte og tunge scones. Smøret i deigen unngår varmen fra dine hender hvis du blander deigen sammen i en kjøkkenmaskin med k-krok. Deigen skal være ganske løs, så ikke vær usikker på det. Bland eventuelt raskt inn hakkede nøtter helt til slutt, hvis du ønsker å smaksette sconsene.

Når deigen nå er ferdig, kan du bake ut med det samme. Press deigen forsiktig utover en melet kjøkkenbenk til deigen er ca. 2 cm tykk. Stikk deigen ut med en rund utstikker (ca. 7 - 8 cm i diameter), og legg de på et stekebrett med bakepapir. Pensle med vann og stek på midterste rille i ca. 15 - 17 minutter. Steketiden er litt avhengig av hvor store du lager de.

TIPS!

Hvis du vil vente med å bake ut sconsene til dagen etter, kan du legge deigen i en lufttett boks i kjøleskapet. Scones blir raskt tørre og smaker aller best når de er nystekte!