Saftig focaccia får man når den inneholder surdeig. Surdeigen bidrar til at fuktigheten i brødet bevares lenger. Hjemmelaget focaccia smaker supergodt til tapas, supper, salater eller bare som kveldskos sammen en god olivenolje med balsamico.
LES OGSÅ: Slik lager du et ekte tapasbord
Nå er det enkelt å bake med surdeig siden det finnes bakeklar å få kjøpt i butikken, men vil du lage en surdeig fra bunnen av kan du bruke denne oppskriften på grov surdeigsstarter.
VIL DU HELLER BAKE FOCACCIA UTEN SURDEIG? – se denne oppskriften
Rør sammen bakeklar surdeig med vann og smuldret gjær i en bakebolle. Tilsett hvetemelet og elt deigen sammen med eltekrok i 10 minutter på lav/middels hastighet eller ca. 15 - 20 minutter for hånd. Tilsett saltet mot slutten av eltingen. Deigen skal være litt løs, så ikke fortvil!
Form deigen sammen og legg i en smurt bakebolle, dekk med plast og la deigen heve i minst 2 timer.
Del deigen i 4 like store deler. Legg deigemnene på et stekebrett med bakepapir og kna/trykk ut til passende lengder for hånd. Dekk til og la brødene etterheve i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 230 grader.
Legg på cherrytomater og rosmarin på toppen av brødene. Tomatene klemmes litt forsiktig ned i deigen. Hell gjerne over litt olivenolje over i en tynn stråle.
Sett brettet på den midterste rille i ovnen og senk temperaturen til 200 grader. Stek focacciane i ca. 10 - 12 minutter eller til de har fått en fin og gyllen farge. Avkjøl på rist etter steking.