Dele

NORGESMESTERENS BOLLER

Langtidshevet boller med havreskolding

Nikolai Meling fra Harmoni Håndverksbakeri (Porsgrunn) vant den jeve prisen i NM baker 2018. Disse herlige bollene tar omtrent et døgn å lage, og i oppskriften brukes en havreskolding for ekstra saftige boller. Havre har den egenskapen med å ta opp mye fuktighet som gir gode saftige boller. Vil du ha boller som gir en ekstra stor smaksopplevelse, kjøp hele kardemmmefrø du knuser i en morter. Dette gir bollene en ekstra god smak.

Som hovedsponsor i NM Baker 2018, vil vi gratulere Nikolai Meling med seieren og håper mange får glede av de gode bollene hans. Les gjerne mer om arrangementet.

Nystekte norgesmesterens boller på en kjøkkenbenk.

Porsjoner
22

Ingredienser

Havreskolding:

  • 100 g havregryn
  • 200 g kokende vann

Deig:

Fremgangsmåte

HAVRESKOLDING:
Kok opp 2 dl med vann, rør i havregryn og avkjøl blandingen helt.

DEIG:
Bland alle ingrediensene, sammen med den kalde skoldingen, med unntak av smør i en bakebolle for kjøkkenmaskin. Elt deigen med eltekrok på lav/middels hastighet i 10 minutter, tilsett det romtempererte smøret og elt deigen videre i minst 5 minutter, eller til smøret er eltet inn i deigen.

Nå skal deigen heve på kjøl, aller helst til dagen etter. Dekk til bakebollen med plast og sett den i kjøleskapet.

Del deigen opp i ca. 22 like store deler á ca. 85 gram, rull til boller og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til brettene med plast eller klede og la bollene etterheve til dobbelt størrelse. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader.

Stek bollene i ca. 10 minutter eller til de har fått en pen og gyllen farge på undersiden og på toppen. Steketiden varierer fra ovn til oven - så følg med under stekingen!

Pensling

Bollen kan pensles med egg rett før steking, eller med det samme de kommer ut av ovnen. Vi foretrekker å pensle bollene rett etter at de er stekt da vi synes dette gir den flotteste fargen!

Tips!

Hele kardemomme frø som fås kjøpt i mange av landets fruktforhandlere gir en enda bedre smak i bakverket. Knus frøene (behøver ikke være kvernet så fint) i en morter eller kvern og bruk i deigen!