Dele

MAKRONER

Hvordan lage makroner

Makroner eller macarons, er franske små delikate kaker av kvernet mandler, melis, eggehvite og sukker. Du kan kverne mandler selv i en mandelkverner eller i en foodprosessor. Velger du å kjøpe ferdig kvernet mandler, velg en variant som ikke er fettredusert. Makronene monteres vanligvis med en smørkrem eller en ganache.

For å lage makroner, trenger du en elektrisk håndvisper eller en kjøkkenmaskin, sprøytepose og helst en rund tip du kan ha i posen når massen skal sprøytes ut. En makronmatte kan være en fordel å bruke, men ikke et krav. Et stekebrett med bakepapir duger, men smart å enten bruke 2-3 lag med bakepapir eller en silikonmatte under papiret. På den måten sprekker ikke makronene så lett under steking.

 

Krem til makroner

Makronene settes sammen med en smakfull krem etter eget ønske. Valg av krem kan variere, men det er mest vanlig å bruke en smørkrem eller en sjokoladeganache. De kan lages i utallige smaksvarianter og fargen bestemmer du selv.

 

Fryse makroner

Makroner er godt egent til å fryse ned. Husk å ha de i en plastboks med lokk.

 

Holdbarhet på makroner

Hjemmelagde makroner smaker aller best etter at de har ligget et par dager kjølig. Da har de best smak og konsistens. Husk å ha de i en boks med lokk for at de ikke skal ta til seg lukter fra andre matvarer. Makronene er holdbare i ca. 5 – 7 dager og oppbevares i kjøleskapet, men de er også godt egnet til å fryses ned.

 

Les også: MARENGS – SLIK LYKKES DU

 

OPPSKRIFT MAKRONER:

Makroner i forskjellige farger på en asjett.

Tilberedningstid
over 60 min

Porsjoner
30

Ingredienser

  • 140 g Mandelmel (ikke fettredusert) eller finmalte mandler
  • 180 g melis
  • 120 g romtempererte eggehviter
  • 60 g sukker
  • + noen dråper valgfri kontorfarge

Smørkrem:

  • 60 g romtemperert smør
  • 100 g nøytral kremost
  • 200 g melis
  • 1 ss sitronsaft eller noen dråper sitronessens

Fremgangsmåte

MAKRONER:
Bland melis med mandelmel og sikt blandingen slik at du står igjen med en ekstra finmalt blanding.

Vær nøyaktig når du veier eggeplommene. Det er stor forskjell på hva hviten veier, avhengig av hvor store eggene er. Pisk de romtempererte eggehvitene til det skummer, men begynn på lav hastighet slik ta det dannes små bobler i hviten til å starte med. Øk hastighetene etterhvert. Tilsett sukkeret litt etter litt under piskingen til en litt seig marengs. Rør inn konditorfarge til slutt.

Rør sammen marengsen og mandelmelblandingen ved hjelp av en slikkepott. Røren skal blank og litt rennende.

Det er en kunst å steke makroner, for de skal ikke være understekte eller stekt for mye. De skal være harde utenpå og myke i midten. Vil du være på den sikre siden, test steketiden på din stekeovn med noen få makroner til å starte med. Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp.

Lag runde makroner (ca. 3-4 cm) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut. Har du en makronmatte, så bruk heller denne.

La makronene ligge i romtemperatur i ca. 20 - 30 minutter slik at de får en lett hinne på seg. Makronene blir da blanke og fine etter steking. Forvarm i mellomtiden ovnen til 170 grade med vanlig over- og undervarme.

Stekes makronene på midterste rille i ca. 12 - 15 minutter. Hold et øye med de og pass på å ikke stek makronene så lenge at de sprekker på overflaten. Hvis uhellet skulle være ute, ta makronene ut av ovnen og spray de lett med vann.

Avkjøl makronene i ca. 30 - 60 minutter før du fjerner dem fra bakepapiret. Har du stekt makronene for lite, vil de henge igjen i bakepapiret, selv etter at de er avkjølt. (Prøv å bruke en kniv for å løsne dem om dette er tilfellet). Makronene skal være sprø utenpå og seige inni. Er de bare sprø, har du stekt dem litt for lenge. Neste gang korter du ned eller forlenger steketiden, og etterhvert ender du opp med perfekte makroner!

SMØRKREM:
Pisk smøret hvitt med en elektrisk piskemaskin. Tilsett kremosten og pisk kremen sammen. Smak til med sitronsaft, essens, Baileys, likør, syltetøy eller hva du tenker måtte passe inn som en smakstilsetning. Sett kremen kaldt i minst 3 timer før du fyller halvparten av makronene og setter de sammen.

Hva med eggeplommene?

Eggeplommene som er til overs kan fryses ned. Rør inn en liten knivspiss med salt eller sukker per eggeplomme innen frysing. Det gjør at eggeplommene ikke blir så faste i konsistensen når de senere skal brukes. Om du velger å røre inn salt eller sukker, er avhengig av hva du planlegger å bruke de til senere. Eggeplommer kan brukes i hjemmelaget vaniljekrem, sauser, majones og i sitronkrem for å nevne noe.