Dele

MAKRONER MED VANILJEFYLL

Makroner med smak av vanilje

Makroner med vaniljefyll har en mild og god smak. De kan godt lages med farger, eller helt uten om du heller ønsker lyse makroner som definerer vaniljen.

 

Holdbarhet på makroner

Hjemmelagde makroner smaker best etter at de har ligget et par dager kjølig. Da har de best konsistens og smak. Husk å ha de i en boks med lokk for at de ikke skal ta til seg lukter fra andre matvarer. Makronene er holdbare i ca. 5 – 7 dager og oppbevares i kjøleskapet, men de er også godt egnet til å fryses ned.

 

Eggeplommer til overs?

Eggeplommene som er til overs kan fryses ned. Rør inn en liten knivspiss med salt eller sukker per eggeplomme innen frysing. Det gjør at eggeplommene ikke blir så faste i konsistensen når de senere skal brukes. Om du velger å røre inn salt eller sukker, er avhengig av hva du planlegger å bruke de til senere. Eggeplommer kan brukes i hjemmelaget vaniljekrem, sauser, majones og i sitronkrem for å nevne noe.

Les også: MARENGS – SLIK LYKKES DU!

 

OPPSKRIFT:

Makroner med vaniljefyll

Røde og gule makroner med vaniljefyll.

Tilberedningstid
over 60 min

Porsjoner
30

Ingredienser

Vaniljefyll:

Pynt:

Fremgangsmåte

Bland melis med mandelmel og sikt blandingen slik at du står igjen med en ekstra finmalt blanding.

Vær nøyaktig når du veier eggeplommene. Det er stor forskjell på hva hviten veier, avhengig av hvor store eggene er.

Pisk de romtempererte eggehvitene til det skummer, men begynn på lav hastighet slik ta det dannes små bobler i hviten til å starte med. Øk hastighetene etterhvert. Tilsett sukkeret litt etter litt under piskingen til en litt seig marengs. Smak til slutt inn med noen dråper vaniljeessens.

Rør sammen marengsen og mandelmelblaningen ved hjelp av en slikkepott. Røren skal blank og litt rennende.

Det er en kunst å steke makroner, for de skal ikke være understekte eller stekt for mye. De skal være harde utenpå og myke i midten. Vil du være på den sikre siden, test steketiden på din stekeovn med noen få makroner til å starte med.

Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp. Lag runde makroner (ca. 3-4 cm i diameter) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Eller, bruk dobbelt bakepapir (har du en makronmatte, så bruk gjerne denne). Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut.

Dryss kakepynt på toppen av makronene og la makronene ligge i romtemperatur i ca. 20 - 30 minutter slik at de får en lett hinne på seg. Forvarm i mellomtiden ovnen til 170 grader med vanlig over - og undervarme.

Stek makronene i ca. 12 - 15 minutter. Hold et øye med de og pass på at ikke makronene sprekker på overflaten. Hvis uhellet skulle være ute, ta makronene ut av ovnen og spraye de lett med vann. Avkjøl makronene i ca. 30 - 60 minutter før du fjerner dem fra bakepapiret.

Har du stekt makronene for lite, vil de henge igjen i bakepapiret, selv etter at de er avkjølt. (Prøv å bruke en kniv for å løsne dem om dette er tilfellet). Makronene skal være sprø utenpå og seige inni. Er de bare sprø, har du stekt dem litt for lenge. Neste gang korter du ned eller forlenger steketiden, og etterhvert ender du opp med perfekte makroner.

VANILJEFYLL:
Pisk smøret hvitt med en elektrisk piskemaskin. Tilsett kremosten, pisk sammen og smak til slutt inn vaniljeessens. Vi du ha farge på kremen, kan du tilsette litt konditorfarge. Sett kremen kaldt i minst 3 timer før du fyller halvparten av makronene og setter de sammen.