Makroner med sitronkrem

Franske syrlige makroner

Makroner med sitronkrem (lemoncurd) smaker utrolig friskt og godt. Makroner kan lages med utallige smaksvariasjoner, og flere oppskrifter finner du ned på siden.

Hjemmelagde makroner smaker faktisk aller best etter at de har ligget montert et par dager kjølig. Da har de best konsistens og smak. Husk å ha de i en boks med lokk for at de ikke skal ta til seg lukter fra andre matvarer. Makronene er holdbare i ca. 5 – 7 dager og oppbevares i kjøleskapet, men de er også godt egnet til å fryses ned. Makroner inneholder ikke gluten.

BAKER DU KUN GLUTENFRITT? – se flere glutenfrie oppskrifter

Gule makroner med sitronkrem

Tilberedningstid
over 60 min

Porsjoner
30

Ingredienser

  • 140 g mandelmel (ikke fettredusert) eller finmalte skåldede mandler
  • 180 g melis
  • 120 g eggehvite (romtempererte)
  • 60 g sukker
  • noen dråper Idun Mors hjemmebakte - Sitronessens
  • litt gul konditorfarge

Sitronkrem

  • 1 stk sitron (finraspet skall og sitronsaft)
  • 100 g sukker
  • 1 ss maizena
  • 125 g smør
  • 2 stk egg

Fremgangsmåte

1

Bland melis med mandelmel og sikt blandingen slik at du står igjen med en ekstra finmalt blanding.

2

Vær nøyaktig når du veier eggeplommene. Det er stor forskjell på hva hviten veier, avhengig av hvor store eggene er. Pisk de romtempererte eggehvitene til det skummer, men begynn på lav hastighet slik ta det dannes små bobler i hviten til å starte med. Øk hastighetene etterhvert. Tilsett sukkeret litt etter litt under piskingen til en litt seig marengs. Smak til slutt inn med noen dråper sitronessens.

3

Rør sammen marengsen og mandelmel blandingen ved hjelp av en slikkepott. Røren skal blank og litt rennende.

4

Det er en kunst å steke makroner, for de skal ikke være understekte eller stekt for mye. De skal være harde utenpå og myke i midten. Vil du være på den sikre siden, test steketiden på din stekeovn med noen få makroner til å starte med.

Ha massen i en sprøytepose med en rund tipp. Lag runde makroner (ca. 3-4 cm i diameter) på et stekebrett med bakepapir. Har du en silikonmatte, legg gjerne denne under bakepapiret. Eller, bruk dobbelt bakepapir (har du en makronmatte, så bruk gjerne denne). Da sprekker ikke makronene så lett under steking. La det være litt avstand mellom dem da de flyter litt ut.

5

La makronene ligge i romtemperatur i ca. 20 - 30 minutter slik at det danner seg en tynn hinne på marengsen. Forvarm i mellomtiden ovnen til 170 grader med vanlig over - og undervarme.

6

Stek makronene i ca. 12 - 15 minutter. Hold et øye med de og pass på at ikke makronene sprekker på overflaten. Hvis uhellet skulle være ute, ta makronene ut av ovnen og spraye de lett med vann.

Avkjøl makronene i ca. 30 - 60 minutter før du fjerner dem fra bakepapiret. Har du stekt makronene for lite, vil de henge igjen i bakepapiret, selv etter at de er avkjølt. (Prøv å bruke en kniv for å løsne dem om dette er tilfellet). Makronene skal være sprø utenpå og seige inni. Er de bare sprø, har du stekt dem litt for lenge. Neste gang korter du ned eller forlenger steketiden, og etterhvert ender du opp med perfekte makroner.

7

SITRONKREM:
Ha sitronsaft, sitronskall, sukker, maizena og egg i en kjele. Rør sammen til en klumpfri masse. Varm opp blandingen på svak varme og rør om til det begynner å tykne.

Tilsett smøret i terninger og rør sammen til smøret er smeltet og sitronkremen atter en gang tykner i konsistensen. Sett sitronkremen kjølig til den tykner - gjerne til dagen etter, men en time eller to i fryseren gjør også kremen raskt stiv.

8

Når kremen er avkjølt og har tyknet, ha kremen i en sprøytepose og monter makronene.