Dele

LYST RUGBRØD

Oppskrift på grovt, men lyst rugbrød

Lyst rugbrød er et godt valg til julefrokosten. Brødet er smakfullt og passer godt til tradisjonell julemat som eksempel sursild, lun leverpostei eller kald ribbe. Rugbrødet har en lys farge, men er allikevel grovt på brødkalkulatoren på grunn av det høye innholdet av rugmel.

Oppskåret lyst rugbrød på en trefjøl.

Tilberedningstid
220 min

Porsjoner
2

Ingredienser

DEIG

Fremgangsmåte

Start med å ha det grove rugmelet i en bolle. Slå deretter i kokende vann over rugmelet og la blandingen stå å svelle tildekket i ca. 20 minutter på kjøkkenbenken.

Hell den kalde melken over i en bakebolle for kjøkkenmaskin, smuldre i gjæren og rør ut til den er oppløst. Tilsett rugblandingen og de øvrige ingrediensene.

Elt deigen sammen med eltekrok i ca. 12 minutter på lav hastighet og 3 minutter på middels hastighet. Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i ca. 45 minutter. Har du ikke en kjøkkenmaskin kan du selvsagt elte deigen sammen for hånd. Dette krever litt lenger eltetid før deigen er like smidig.

Del deigen i to like store deler på en ren kjøkkenbenk, form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Dekk til og etterhev brødene i ca. 60 - 90 minutter eller til de er dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Pensle brødene med vann og stek de på nederste rille i ovnen i ca. 40 - 45 minutter. Avkjøl de lyse rugbrødene på en bakerist etter steking.

Baketips!

Ved bruk av Idun Mors hjemmebaket - Ferskere bakst, vil brøde holde seg ferskt og fint lenger.

Relaterte produkter: