Dele

Lussekatter

Oppskrift på lussekatter med gurkemeie eller safran

Lussekatter bakes til Luciadagen 13. desember.  I denne oppskriften lager vi en safran-sirup av safran. Ekte safran kan være vanskelig å få tak i, men mange av landets apoteker fører dette. Får du ikke tak i safran, kan man bruke gurkemeie. Dette velger du selv. Les gjerne våre baketips for gjærdeig om du er nybegynner!

 

Nystekte lussekatter med melisdryss på toppen.

Porsjoner
35

Ingredienser

Safran-sirup:

  • 1 g safran ("tråder")
  • 50 g lys sirup eller honning
  • 1 dl vann

Gjærdeig:

Fremgangsmåte

Safran-sirup:
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.
Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann)

Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid.

Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.

Del deigen i små biter ca. 60 gram og rull til “pølser” som er ca. 10 cm lange. Legg de under et klede så lenge, slik at de ikke tørker ut.

Når alt er rullet ut til små “pølser”, formes de til lussekatter (i dette tilfelle "Galt") på stekebrett med bakepapir og rosiner trykkes inn på hver side.

Dekk til brettene og etterhev lussekattene i ca. 60 - 90 minutter. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader. Visp sammen 1 egg med 1 knsp salt til pensling etter steking.

Stek lussekattene i ca. 10 minutter eller til de har fått en fin og gyllen farge. Pensle lussekattene med sammenvispet egg rett etter steking mens de ennå er varme og avkjøl de på en bakerist.

Tips!

Ved bruk av Idun Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst, vil baksten holde seg fersk og fin lengre. Spesielt lurt å bruke hvis du velger å bake dagen før lussekattene skal serveres. Vi velger å pensle lussekattene etter steking. På den måten får bollen en blank og fin overflaten uten at de blir for mørke som de gjerne gjør, hvis man pensler baksten før steking.

Relaterte produkter til lussekattene: