Dele

LUSSEKATTER

Oppskrift på lussekatter

Lussekatter bakes til Luciadagen 13. desember. I denne oppskriften lager vi en safransirup som gjør at fargen og smaken fra safranen firgjør seg letter i deigen. Ekte safran fås kjøpt i de fleste apoteker, men finnes også i en rekke matbutikker.

Les også: BAKETIPS FOR GJÆRDEIG

 

Hvordan oppbevare lussekatter?

Lussekatter er gjærbakst, og gjærbakst tørker ut relativt raskt. Men, du kan forlenge holdbarheten ved å bruke 1 ss per 50 gram gjær av bakehjelpemiddelet Idun Mors hjemmebakte – Ferskere bakst. Da vil lussekattene holde seg ferskere og fine lenger.

Skal lussekattene spises samme dag som de ble bakt, kan de oppbevares i papirpose eller tildekket et rent kjøkkenhåndklede. Skal de spises dagen etter, kan det være lurt å pakke avkjølte lussetkakket inn i plast.

Lusseakatter og annen gjærbakst kan gjerne fryses ned i fryseposer etter at baksten er helt avkjølt. Her har de en holdbarhet på 2 – 3 måneder.

Lussekatter

Porsjoner
35

Ingredienser

SAFRANSIRUP TIL LUSSEKATTER

  • 1 g safran ("tråder")
  • 50 g lys sirup eller honning
  • 1 dl vann

DEIG

Fremgangsmåte

SAFRANSIRUP:
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.
Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann)

DEIG
Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid.

Forhev deigen tildekket i ca. 30 minutter.

Del deigen i små biter ca. 60 gram og rull til “pølser” som er ca. 10 cm lange. Legg de under et klede så lenge, slik at de ikke tørker ut.

Når alt er rullet ut til små “pølser”, formes de på stekebrett med bakepapir og rosiner trykkes inn på hver side.

Dekk til brettene og etterhev lussekattene i ca. 60 - 90 minutter. Forvarm i mellomtiden ovnen til 200 grader. Visp sammen 1 egg med 1 knsp salt til pensling etter steking.

Stek lussekattene i ca. 10 minutter eller til de har fått en fin og gyllen farge. Pensle lussekattene med sammenvispet egg rett etter steking mens de ennå er varme og avkjøl de på en bakerist.

TIPS!

Ved bruk av Idun Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst, vil baksten holde seg fersk og fin lengre. Spesielt lurt å bruke hvis du velger å bake dagen før lussekattene skal serveres. Vi velger å pensle lussekattene etter steking. På den måten får bollen en blank og fin overflaten uten at de blir for mørke som de gjerne gjør, hvis man pensler baksten før steking.