Dele

LUSSEKATTER MED VANILJEKREM

Oppskrift på lussekatter med vaniljekrem

Tenk deg at du setter tennene i en saftig og nystekt lussekatt, eller i en himmelsk skolebolle med vaniljekrem. Da kan du tenke deg hvor deilig det er med en kombinasjon av de to. Prøv lussekatter med vaniljekrem til årets Lucia-feiring!

Tips: la deigen heve over natten

Sett deigen kvelden før og la den langtidsheve over natten. Oppskrift på langtidshevede (kaldhevede) lussekatter finner du HER.

Lussekatter med vaniljekrem

Ingredienser

SAFRANSIRUP TIL LUSSEKATTER

  • 1 g safran ("tråder")
  • 50 g lys sirup eller honning
  • 1 dl vann

DEIG

KREM OG GLASUR

Fremgangsmåte

KREM
Lag vaniljekrem etter bruksanvisningen på pakken. Dekk med plastfolie, og sett i kjøleskapet til avkjøling.

SAFRANSIRUP
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.
Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann)

DEIG
Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter.

FORMING AV LUSSEKATTENE
Ha deigen over på lett melet bord og del den i deigemner på ca 80 g. Del hver deig i to og rull til tynne pølser. Tvinn pølsene rundt hverandre og samle sammen til en tett ring. Klem sammen skjøtene.

ETTERHEVING OG STEKING
Etterhev i ca 1 time og klem bollene ned i midten. Ha ca 1 ss vaniljekrem i midten, pensle med egg og stek på 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist.

GLASUR
Lag en tykk glasur ved å røre sammen melis med litt vann. Begynn med veldig lite vann og øk med en teskje av gangen til du har en tykk glasur. Ha på de avkjølte bollene.