Dele

KRANSEKAKE

Oppskrift på seig kransekake

Kransekake passer fint å servere til flere anledninger som konfirmasjon, dåp, bryllup eller til jul for å nevne noe. Det er en svært kjent og god kake som står kanskje høyest på listen over norske festkaker. Kransekaken blir ekstra seig hvis du fryser med ringene i et par dager innen du monterer kaken opp til fest.

 

Montering av kransekake

Når kransekakeringene er avkjølt, sprøytes glasur av melis og eggehvite i ønsket mønster på hver av ringene. Ringene settes sammen løpende etter at glsuren er sprøytet på, men start alltid med den største i bunn og bygg kaken oppover. Lag et kremmer hus av bakepapir eller bruke en spørytepose med tynn tupp – se film på hvordan du lager et kremmer hus av bakepapir.

Som et alternativ, kan alle ringene sprøytes med glasur i  sikk-sakk mønster og deretter settes sammen med temperert sjokolade.

 

TRENGER DU ANDRE OPPSKRIFTER PÅ JULEKAKER?les om årets julebakst

Hjemmelaget kransekake med melisglasur på et hvitt fat.

Tilberedningstid
60 min

Porsjoner
8

Ingredienser

  • 500 g mandler
  • 500 g melis
  • 4 stk eggehviter

Melisglasur:

Pynt:

Fremgangsmåte

Start med å forvarme stekeovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Velg om du skålder alle mandlene eller bruker en blanding av skåldede og uskåldede mandler. Uskåldede mandler gir mer smak, men en noe mørkere kake. Her har vi valgt å bruke en blanding. La mandlene tørke til dagen etter etter at de er skåldet i varmt vann, eller tørk dem på et stekebrett i stekeovnen på 100 grader med ovnsdøren litt åpen, slik at fuktigheten fra mandlene siver ut.

Mal mandlene på mandelkvern. Har du ingen mandelkvern, kan du bruke en foodprosessor.

Halvpisk eggehvitene og bland inn litt og litt eggehvite med siktet melis og malte mandler. Det er litt ulikt hvor mye væske mandlene tar opp, så kanskje du ikke trenger all eggehviten. Kna deigen godt sammen. Den skal være ganske fast, men fortsatt seig og smidig slik at du kan trille pølser av den.

Smør kransekakeformene med olje/formfett og dryss gjerne et tynt lag med semulegryn (eventuelt glutenfritt mel) oppi. Trill deigen til like fingertykke stenger, og legg de i formene. Av denne porsjonen får du 18 ringer, eller du lager en mindre kake, og triller noen ekstra kransekakestenger ved siden av.

Legg ringene på et stekebrett og stek de midt i ovnen i ca. 10 minutter - følg med, slik at de ikke blir for brune! Etter steking avkjøles ringene helt før de tas ut av formene. Velt de forsiktig ut av formene, slik at de ikke knekker.

PS!
Hvis kaken ikke skal serveres sammen dag, kan du med fordel fryse ned kransekake-ringene. Ta de ut av fryseren for montering sammen dag kaken skal serveres. Kransekaken vil da oppleves som litt seigere i konsistensen etter at ringene har vært fryst!

Seig og fin glasur:
Bland eggehvite fra et lite egg, eller et halvt egg (hvis det er stort) med melis, og bland godt sammen til en jevn melisglasur uten klumper. Smaksett gjerne melisglasuren med litt romessens. Det gir en ekstra god smak på glasuren!

Lag et kremmerhus av papir og fyll det med glasuren. Ha den største ringen på et pent fat. Ha på melisglasur i et sikk-sakk mønster, legg på neste ring og fortsett slik til alle ringene er på plass. Ønsker du å pynte kransekaken med litt glitrende kakepynt, ha dette på innen glasuren stivner helt, for det gjør den ganske fort!

TIPS!

Kransekaken oppbevares best i romtemperatur, men må enten være pakket godt inn i plast eller i en luft-tett boks. Legg gjerne i en brødskalk sammen med kransekaken. Da vil kaken unngå å tørke like fort ut.