Dele

KARAMELLPUDDING

Oppskrift på hjemmelaget karamellpudding

Hjemmelaget karamellpudding må være en av julens beste desserter. Vi anbefaler å servere den med pisket krem, toppet med denne nydelige karamell fudgesausen.

Når man lager hjemmelaget karamellpudding starter du man ved å glasere formen med karamell. Da får puddingen ligget og godgjort seg i karamell over natten, og blir dekket av himmelsk saus når den hvelves.

Karamellpudding

Porsjoner
5

Ingredienser

Til glasering:

  • 1 dl sukker
  • 2 ss vann
  • 1 liters ildfast sylindrisk form

Karamellpudding:

  • 5.5 dl helmelk
  • 1 stk vaniljestang (eller 1 ts vaniljeessens)
  • 1 dl sukker
  • 3 stk egg
  • 3 stk eggeplommer

Annet:

Fremgangsmåte

Glasering:

Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. Varm opp på medium varme og rist litt på kjelen underveis til alt sukkeret har smeltet og fått en gylden farge. Ikke la deg friste til å røre i karamellen, da kan det komme sukkerkrystaller i karamellen som ikke vil smelte.

Hell karamellen i en liten brødform. Vend forsiktig rundt på formen så sidene blir dekket av karamell. Om karamellen kjølner før du rekker å få alle sidene perfekt dekken, så gjør ikke det noe. Når karamellen slutter å renne setter du formen opp ned på en tallerken. Sett til side.

Karamellpudding:

Forvarm ovnen til 175 grader.

Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha stang, frø og melk i en kjele og varm opp til melken ryker. Trekk til side og sett på lokk. Så får vaniljestangen trukket mens du gjør resten klart.

Pisk sukkeret inn i eggene og eggeplommene til alt er godt blandet og litt luftig. Ta vaniljestangen ut av melken. Pisk i eggene mens du heller i den varme melken i en tynn stråle. Sil blandingen over i den glaserte formen.

Sett formen i en langpanne i den nederste delen av ovnen. Hell varmt vann i den ildfaste formen så det står ett godt stykke opp langs den glaserte formen.

Skru temperaturen til 165 grader. Reguler temperaturen underveis i stekingen. Vannet må ikke koke for da blir puddingen pipet. Det vil si at små luftbobler går igjennom puddingen og lager små faste striper/kanaler i den.

Bak puddingen i omtrent 40 minutter eller til det ikke fester seg noe på en nål eller pinne når den blir stukket i puddingen. Avkjøl til romtemperatur, dekk til og sett i kjøleskapet over natten.

Hvelv karamellpuddingen over på et fat og server med pisket krem, toppet med karamell fudgesaus.