Dele

KANELSNURRER ELLER KANELBOLLER

Hvordan lage kanelsnurrer eller kanelboller

Kanelsnurrer eller kanelboller med hjemmelaget kanelfyll er vel noe av det beste som finnes. Denne gjærdeigen er ikke like søt som en bolledeig, siden snurrene skal fylles med et søtt og godt fyll. Deigen kan selvsagt brukes til knuter, skoleboller og annen søt gjærbakst med godt fyll. I oppskriften kan du velge mellom å bruke det klassiske kanelfyllet, eller kanelfyll med raspet marsipan.

Det å lage kanelsnurrer er som å lære å sykle. Har du først gjort det et par ganger, glemmer du det ikke. Følg oppskriften og sett i gang!

 

Valg av gjær

I søt gjærbakst foretrekker vi å bruke fersk gjær for søte deiger, men det er ikke et krav. Deigen hever litt raskere med den røde gjæren og det blir et mer luftig resultat. Har du alt du trenger men ikke fersk gjær, kan den erstattes med tørrgjær. Vær dog oppmerksom på at deigen bruker enda lenger tid på å heve med tørrgjær.

50 gram fersk gjær tilsvarer 1 pose med tørrgjær.

 

Kanelsnurrer uten melk

I denne oppskriften kan du fint bruke vann i stedet for melk, og smør kan erstattes med margarin uten melk.

Les også: BAKETIPS FOR GJÆRBAKST

Kanelsnurrer eller kanelboller med melisglasur

Tilberedningstid
170 min.

Porsjoner
20

Ingredienser

KANELFYLL MED SMØR

  • 100 g romtemperert smør (gjerne laktosefritt)
  • 8 ss brun farin eller vanlig sukker (vi synes snurrene smaker best med brun farin)
  • 2.5 ss kanel

... eller kanelfyll med marsipan:

  • 400 g ODENSE Ekte marsipan, revet
  • 1.7 dl kaldt vann
  • 4 ss kanel

Fremgangsmåte

Ha alle ingredienser i bakebollen på en kjøkkenmaskin. Elt med deigen smidig med eltekrok i 13 minutter på lav hastighet, og i 2 minutter på middels hastighet. Da har deigen fått et godt glutennettverk på deigen. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid. Dekk til deigen og la den forheve i ca. 30 minutter.

Kjevle deigen ut til et rektangel ca. 60 x 30 cm. Smør på et tynt lag med romtemperert smør og strø på med brun farin/sukker og kanel. Velger du å bruke kanelfyll med marsipan, rasp marsipanen grovt på et rivjern i en bolle. Ha deretter i vann og kanel. Pisk sammen til en masse, eller kna sammen med rene hender. Fyllet smøres jevnt utover leiven. Rull leiven sammen fra langsiden og legg skjøten ned.

Skjær rullen i ca. 3 cm tykke skiver og legg på stekebrett med bakepapir eller i muffinsformer. Etterhev snurrene tildekket i ca. 60 - 90 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader med vanlig over og undervarme.

Stek snurrene i ca. 12 -15 minutter og avkjøl kanelsnurrene på en bakerist etter steking.

Lag melisglasur av vann og melis og ha over de avkjølte snurrene. Noen dråper sitron eller romessens vil heve smaken på glasuren.

STEKETIPS!

Ved bruk av varmluft kan du steke 2 brett samtidig. Bytt eventuelt plass på brettene etter halve steketiden, slik at snurrene blir jevnt stekt.

KANELSNURRER MED LANG HOLDBARHET

Ved å bruke Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst i oppskriften holder snurrene seg ferske og fine lenger. Det kan være svært nyttig å bruke hvis du skal bake snurrene dagen før de skal serveres, for da holder de seg ferske og fine til dagen etter.

Relaterte produkter til kanelsnurrene: