Dele

KANELKNUTE-LUSSEKATTER

Oppskrift på kanelknute-lussekatter

Vi har alle smakt en himmelsk kanelknute. Så tenk deg hvor godt det er når lussekatter og kanelknuter forener seg i en salig blanding. Saftig, rik på krydder, og med en morsom vri på to tradisjonelle bakster: dette er kanelknute-lussekatter!

Tips: la deigen heve over natten

Sett deigen kvelden før og la den langtidsheve over natten. Oppskrift på langtidshevede (kaldhevede) lussekatter finner du HER.

Kanelknute-lussekatter

Ingredienser

SAFRANSIRUP TIL LUSSEKATTER

  • 1 g safran ("tråder")
  • 50 g lys sirup eller honning
  • 1 dl vann

DEIG

FYLL

  • 200 g romtemperert smør eller margarin
  • 2 ss kanel
  • 1 ss grovmalt kardemomme
  • 70 g sukker eller demererasukker/råsukker

ANNET

  • 1 egg til pensling
  • Perlesukker til toppen (valgfritt)

Fremgangsmåte

SAFRANSIRUP
Varm opp alle ingredienser i en kjele til ca. 60 grader slik at fargen fra safranen frigjøres. Avkjøl innen videre bruk.
Alternativt til safran kan man bruke ½ ts med gurkemeie i oppskriften, som tilsettes rett i bakebollen med de øvrige ingrediensene. Hvis du heller velger å bruke gurkemeie eller safranpulver, tilsettes dette i bakebollen sammen med de tørre ingrediensene. (Har du ikke safran, kan du bruke 1 teskje gurkemeie i oppskriften + 1 dl vann).

DEIG
Ha alle ingredienser i en bakebolle. Elt med deigen sammen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet og 2 minutter på middels hastighet. Velger du heller å elte deigen for hånd, må du bergene lenger eltetid. Forhev deigen (tildekket) i ca. 30 minutter.

FORMING OG FYLNING
Strø mel på kakebordet, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 40x50 centimeter. Smør det myke smøret på deigen, og strø sukker, kanel og kardemomme jevnt utover.
Brett 1/3 av deigen inn mot midten på langsiden, og brett den siste delen over den delen som er dobbel. Nå har du tre lag. Kjevle ut dette slik at du får en leiv på ca. 30 cm x 50-60 cm. Del leiven i 16 strimler på tvers. Hver strimmel snurres og knytes sammen til en knute: Tvinn strimmelen noen ganger, surr den deretter lett tre ganger rundt to fingre, før du dytter enden inn i hullet på undersiden.

ETTERHEVING OG STEKING
Sett på stekebrett med bakepapir og la heve i ca. 1 time. Pensle med sammenvispet egg, og strø med perlesukker. Stek ved 175 grader i ca. 20 minutter.