Dele

KANELGIFLER

Oppskrift på kanelgifler

Kanelgifler (eller «gifflar», på svensk) har for mange blitt en klassiker når man skal på tur i skogen, eller på stranden. De smaker ekstra godt når de er varme og nystekte, og kan enkelt bakes hjemme. Den mest kjente smaken er kanel, men giflene kan også bakes med sjokoladefyll, vanilje eller safran.

I disse kanelgiflene har vi et nydelig fyll laget av ODENSE Ekte Marsipan. Dette produktet har et høyt innhold av mandler, og gir dermed en fin og rund smak til baksten.

 

Kanelgifler

Ingredienser

Hvetedeig:

Mandelfyll:

Pensling:

  • 2 stk egg
  • 1 klype salt
  • 1 ts vann

Sukkerlake (valgfritt):

  • 1 dl sukker
  • 1 dl vann

Fremgangsmåte

Hvetedeig:
Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen på en kjøkkenmaskin sammen med smuldret gjær, melk og romtemperert smør. Elt med deigen med en eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet. Synes du deigen er for hard, spe på en skvett med veske. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid. Dekk til bakebollen og la den forheve i ca. 30 minutter.

Mandelfyll:
Pisk litt og litt marsipan inn i smøret til marsipanen har gått i oppløsning. Pisk inn sukker og kanel, og oppbevar i romtemperatur fram til deigen er ferdig hevet.

Del deigen i to og skjevle de ut til to lange rektangler, ca 10 cm brede. Hvis den er vanskelig å jobbe med kan den stå i kjøleskapet i 30 minutter eller mer, så den blir fastere. Smør mandelfyllet utover deigene og la en stripe deig være uten fyll på langsiden.

Rull deigene tett sammen, legg skjøten underst og klem rullene lett ned. Del rullere opp i små biter ca 2-2 1/2 cm brede, så du har små gifler. Bruk en skarp kniv og vær lett på hånden når du skjærer.

Legg over på stekebrett med bakepapir med skjøten ned og på høykant. Dekk med kjøkkenhåndkle og hev til dobbel størrelse.

Lag sukkerlake ved å koke opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl i romtemperatur.

Sjekk bollene ved å presse på dem. De skal være luftige, men fortsatt ha litt spenst igjen. Så fingeravtrykket går litt tilbake når du presser forsiktig på dem.

Pisk eggene lett sammen med salt og vann, og pensle bollene. Stek midt i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter.

Steketiden varierer fra ovn til ovn og etter størrelsen på giflene, så følg med underveis. Pensle bollene med sukkerlake så fort de kommer ut av ovnen, og avkjøl på rist.