Dele

KALDHEVET LUSSEKATTER

Hvordan lage kaldhevet lussekatter

Kaldhevet lussekatter er slettes ingen kunst å lage. I denne oppskriften bruker vi en mindre gjær som gjør at deigen tåler å stå til kaldheving i kjøleskapet over flere timer. Kaldhevet lussekatter er praktisk å lage hvis du ikke har tid å bake fra bunnen av om morgenen. Ta deigen ut fra kjøleskapet, form til ønsket lussekatter, etterhev og stek!

Foretrekker du å bake uten kaldheving, kan du se denne oppskriften på lussekatter.

Eltefrie lussekatter

Porsjoner
36

Ingredienser

Annet:

  • 1 stk egg til pensling + rosiner

Fremgangsmåte

Kok opp melk, sukker og den ekte safranen. Trekk kjelen til side og rør inn honningen. Avkjøl blandingen helt og sett den gjerne til slutt i kjøleskapet til at den blir ordentlig kald. Har du ikke ekte safran kan du erstatte dette med 1 strøken teskje gurkemeie., men husk at man da mister smaken fra safranen i lussekattene.

Ha de mel, romtemperert smør, smuldret gjær og en kalde melkeblandingen i en bakebolle for en kjøkkenmaskin. Elt deigen smidig i 13 minutter på lav hastighet og i 2 minutter på middels hastighet. Har du ikke en kjøkkenmaskin, elter du deigen smidig for hånd.

Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i kjøleskapet natten over, minimum i 8 timer.

Ta deigen ut av kjøleskapet og velt den ut på en ren kjøkkenbenk. Legg over et rent kjøkkenhåndklede og la deigen romtempereres i ca. 15 minutter. Del deigen opp i 36 like store deler og form til tradisjonelle lussekatter eller til bukker som du ser på bildet. Legg lussekattene på stekebrett med bakepapir. Ha over et kjøkkenhåndklede slik at de ikke "tørker" ut mens du former deigen til lussekatter eller bukker. De skal etterheve under kledet i ca. 60 minutter eller til de er blitt dobbelt så store. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader varmluft.

Sett brettene inn i stekeovnen og stek de i ca. 8 - 10 minutter til du har fått en fin og gyllen farge. Bytte gjerne plass på stekebrettene hvis du ser at ett brett blir mer stekt enn det andre. Husk, at stekeovnene er forskjellige og kan steke litt ujevnt. Avkjøl lussekattene på bakerister etter steking.

Baketips!

Produktet Idun Mors hjemmebaket - Ferskere bakst er fint å bruke i deigen. Da holder lussekattene deg ferske og fine hele d agen!