Dele

GROVT MATPAKKEBRØD

Oppskrift på grovt brød

I denne oppskriften på grovt matpakkebrød brukes en gammel teknikk som kalles skålding. Når man benytter denne baketeknikken, får man ekstra saftige brød som smaker supergodt! I tillegg inneholder dette brødet viktige vitaminer og mineraler, så her får man i pose og sekk. Forberedelsene tar kanskje litt lenger tid enn vanlig, men er verdt hvert eneste minutt!

GLAD I Å BAKE? – se alle oppskriften på hverdagsbrød

Oppskåret grovt matpakkebrød med smør.

Porsjoner
2

Ingredienser

DAG 1 - Fordeig

DAG 1 - Skålding

  • 100 g havre
  • 25 g kruskakli
  • 80 g solsikkefrø
  • 80 g linfrø
  • 4 dl kokende vann, Skålder man frøene man bruker i et brød, vil brødet bli ekstra saftig!

DAG 2

Fremgangsmåte

DAG 1 - Fordeig:

Bland ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Dekk til med plastfolie og la stå på kjøkkenbenken i ca. 12 - 16 timer.

DAG 1 - Skålding:

Legg det tørre i en bolle, kok opp vannet og hell over. La stå i 12 - 16 timer på kjøkkenbenken med plastfolie over.

DAG 2:
Vei opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle, tilsett fordeigen og 2/4 av vannet. Elt deigen i 5 minutter på lav hastighet og 10 minutter på middels hastighet. Tilsett det resterende av vannet mot slutten av eltetiden. Deretter tilsettes skåldingen (frøene) fra i går, og det hele eltes sammen på lav hastighet til alt er blandet godt sammen. Dekk til bakebollen og la deigen forheve i ca. 60 minutter, eller til deigen er dobbelt så stor. Forvarm i mellomtiden ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.

Del deigen i 2 like store deler, form til brød og legg i smurte brødformer à ca. 1,5 liter.

Dekk til med rent kjøkkenklede, og la brødene etterheve i ca. 30 minutter.

Pensle med vann og strø på med sesamfrø eller solsikkefrø. Sett formene på nederste rille i ovnen, hell i 0,5 dl vann i bunnen av ovnen, lukk igjen døra og senk temperaturen til 210 grader (når man heller litt vann i bunnen av ovnen, vil man få en fin farge på brødskorpen). Stek brødene i ca. 40 - 45 minutter.