Dele

GROV SURDEIGSKULTUR

Bake med grov surdeigskultur

Grov surdeigskultur, eller surdeig, er noe du lett lager selv. Alt du trenger av ingredienser er mel og vann. For å lykkes med en hjemmelaget surdeigskultur, er det viktig at du følger oppskriften.

Du må beregne 7 dager før surdeigen er klar til bruk. Synes du dette er tidkrevende, kan du gjerne benytte en bakeklar surdeig av fullkornshvete i stedet. Dette er også en levende surdeigskultur – klar til bruk!

LYST TIL Å LAGE DIN EGEN SURDEIGSKULTUR?les gode tips innen du setter i gang!

Grov surdeigskultur i et glass.

Ingredienser

  • 500 g sammalt rug, fin
  • 5 dl kaldt vann

Fremgangsmåte

DAG 1

Rør sammen 1 dl kaldt vann med 100 g sammalt rug i en bolle, og dekk med plastfolie og la det stå på kjøkkenbenken i to dager.

DAG 3 til og med DAG 6

Rør sammen 1 dl kaldt vann med 100 g sammalt rug + 50 g av deigen fra i går. Resten av deigen kan du kaste. Dekk til bollen og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.

DAG 7

Endelig, nå er surdeigen din klar til bruk!
Surdeigen oppbevares i kjøleskapet i en lufttett boks, og må mates èn gang i uken for å holde den i live. Har du 200 g surdeig i kjøleskapet tar du ut 3/4 (150 g) av denne. Resten kaster du eller bruker til bakst samme dag. I surdeigsbrød bruker man ca. 10-20 % surdeig. Tilsett surdeigen du tar av, halvparten av vekten i vann (75 g) og resterende med rugmel (75 g), rør godt rundt og sett tilbake i kjøleskapet.
Neste uke har du 300 g surdeig som skal mates. Fjern halvparten (150 g) av surdeigen, som du kan bake med eller kaste. Gjenta nå matingen fra sist uke. Dette kan du gjenta hver uke, og du har en surdeigsstarter for alltid!

Realtert oppskrift: