Dele

GRESSKARPAI

Gresskarpai er en pai som passer aller best å lage om høsten når gresskaren moden for å spises. Paien er laget av en klasisk tertedeig og fylles med en smakfull puré av gresskar, sikker, viking melk og godt krydder.

Gresskarpai

Tilberedningstid
60

Porsjoner
12

Ingredienser

PAIDEIG

GRESSKARPURÉ

  • 65 g brunt farin
  • 1 ts potetmel
  • 2 stk romtempererte mellomstore egg
  • 1.5 boks Vikingmelk
  • 500 g gresskar, skrelt og skåret i terninger
  • 2 ss sukker
  • 0.5 ts malt kanel
  • 0.5 ts malt muskatnøtt

Fremgangsmåte

DEIG:
Bland smør og mel i en bolle. Smuldre smøret inn i melet med fingrene. Smøret trenger ikke å bli veldig fint fordelt. Det er bare bra hvis det er igjen noe små smørklatter.

Tilsett melis, egg, vaniljeessens og salt og bland deigen raskt sammen med kjøkkenmaskin. Arbeid deigen minst mulig for best resultat.

Pakk deigen godt inn i plastfilm og la den få hvile i kjøleskapet i minst en time før bruk.

GRESSKARPURÉ:
Skrell og rense gresskaret og del det opp i terninger. Kok gresskarterningene i vann i ca. 20 - 30 minutter eller til det er helt mørt. Sil av vannet, og sett gresskarkjøttet til avkjøling. Mos deretter gresskarkjøttet i en foodprocessor til en fin gresskarpurè.

Pisk lett sammen sukker og egg (ikke eggedosis), tilsett krydder, potetmel og bland inn gresskarpurè og vikingmelk i en bolle. SEtt til siden inntilvidere.

VIDERE:
Smør en paiform (20 cm i diameter) og strø den med hvetemel. Kjevle ut deigen på et melet underlag.

Kle paiformen med paideigen ved å kjevle eller trykk deigen ut i formen. Trykk ned deigen langs kanten slik at det ser pent ut rundt hele.

Pensle paikanten med vann, tilsett gresskarblandingen og sett paien i kjøleskapet i en halv time. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til ovnen til 200 grader med vanlig over- og undervarme.

Stek paien i ca. 20 minutter eller til den begynner å bli gyllen. Sett ned temperaturen til 180 grader og stek videre i en halv time eller til bunnen er gjennomstekt. La paien avkjøles litt etter steking.

TIPS!

Gresskarpaien smaker ekstra godt hvis den blir servert med en god vaniljeis, pisket krem eller vaniljekesam.

Kanskje du heller vil lage en av disse paiene?