Dele

GRESSKARBRØD MED TØRKET FRUKT

Oppskrift på gresskarbrød

Nydelig brød som kan minne om en julekake. Gresskarbrød passer perfekt til for eksempel et stort ostefat. Brødet er eltefritt og stekes i en gryte.

Gresskarbrød med tørket frukt

Ingredienser

  • 400 g hvetemel
  • 1.5 ts salt
  • 0.5 ts Idun Mors hjemmebakte Tørrgjær Original
  • 50 g rosiner
  • 50 g tørkede tranebær
  • 45 g solsikkekjerner
  • 45 g gresskarfrø
  • 3.5 dl kaldt vann
  • 2 ss olivenolje
  • 1 stor kanelstang

Annet:

  • Hyssing
  • Jerngryte som tåler høy varme

Fremgangsmåte

Rør hvetemel, salt, gjær, tørket frukt, frø og solsikkekjerner sammen i en stor bolle. Hell i vann og olje, og rør sammen til alt det tørre har blitt vått. Ikke elt. Dekk bollen med plastfolie eller en tallerken og sett i kjøleskapet over natten. 8-20 timer.

Ha godt med mel på benken og hvelv deigen over. Form den forsiktig til en ball. Klipp 4 lange tråder av hyssing og legg de på kryss over hverandre. Legg toppen av deigkulen ned på krysset og knyt hyssingen løst sammen midt under ballen. Snu og pass på at trådene fortsatt krysser hverandre på toppen.

Dekk kulen med et kjøkkenhåndkle eller sett bakebollen opp ned over brødet. La heve til dobbel størrelse.

Forvarm ovnen til 220 grader, over og undervarme og la kjelen stå inne i ovnen og bli glovarm. Ta kjelen ut og ta av lokket. Stikk kanelstangen godt nedi midten av brødet. Sett på lokket og ha gryten tilbake i ovnen på nederste rille.

Stek 25 minutter med lokk. Ta av lokket og stek i 20 minutter til. Til brødet er gyldent og gir fra seg en hul lyd når du banker på det. Hvelv brødet over på en rist og avkjøl. Klipp av hyssingen og ta den forsiktig av brødet.