Dele

Fransk marengs

Fransk marengs er den enkleste marengsen man kan lage og som tar minst tid. Eggehviter og sitronsaft piskes opp sammen med melis eller sukker til massen er så fast at man kan snu bollen opp-ned uten at marengsen sklir ut av bollen. Da er den ferdig pisket!

Les gjerne artikkelen Marengs – slik lykkes du!

Topper av fransk marengs på et kjøkkenhåndklede.

Tilberedningstid
120

Porsjoner
20

Ingredienser

  • 90 g eggehvite, fra romtempererte egg
  • 180 g melis, siktet
  • 1 ss saft fra en frisk sitron

Fremgangsmåte

Start med å forvarme stekeovnen til 100 grader med vanlig over- og undervarme.

Skill hviten fra plommen i en ren, fettfri og tørr bakebolle. Pass på at rester fra eggeplommen ikke kommer med. Da kan du risikere at eggehviten ikke stiv under piskingen.

Pisk sammen 1 toppet spiseskje siktet melis og eggehviten til du får "myke topper", og tilsett sitronsaften og resten av melisen - litt og litt av gangen og pisk hardt videre til marengsen er fast og får "spisse" topper. Begynn piskingen fra starten av på laveste hastighet slik at melisen ikke fyker ut av bollen, og øk til full styrke litt etter litt.

Du skal kunne snu bollen opp-ned uten at innholdet flyter ut av bollen. Da er den godt nok pisket!

Ha marengsen i en sprøytepose med eller uten stjernetyll, eller bruk en skje til påføre marengsen på et stekebrett med bakepapir, ca. 35 mm i diameter.

Stek marengstoppene i ca. 120 minutter ved 85 grader (steketiden er litt avhengig størrelsen på marengsen, men en tommelfingerregel sier at de er ferdig når bunnen slipper bakepapiret). Skru av ovnen og sett ovnsdøren på gløtt. La marengsen tørke helt i ovnen til neste dag for perfekt konsistens.

Tips!

Bruk noen få dråper konditorfarge i massen før steking hvis du ønsker farget pikekyss.