Focaccia

Focaccia er et italiensk brød laget på mel, gjør, salt  olivenolje og vann. Brødet er ofte toppet med urter, tomater eller oliven. Brødet smaker særdeles godt alene, men nytes ofte som tilbehør ved siden av annen god mat som tapas og andre retter.
Nystekt focaccia med oliven på en bakerist.
porsjoner6

Ingredienser

Gjærdeig:

  • 400 g hvetemel
  • 100 g rugmel, fint
  • 3 g fersk gjær original
  • 4,2 dl kaldt vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • olivenolje til smøring

Topping

  • Hakkede grønne oliven
  • Frisk rosmarin
  • Maldonsalt
  • Olivenolje

Fremgangsmåte

  • Start med å veie opp de tørre ingrediensene og legg i en bakebolle.
  • Rør gjæren ut i kaldt vann, og hell væsken i bakebollen sammen med det tørre. Rør deigen sammen til den er jevn og klumpfri. Dekk deretter til med plast og la deigen forheve på kjøkkenbenken i ca. 12 - 16 timer. Fordelen med å bruke en liten mengde gjær, er at deigen kan ligge lenge og utvikle god smak og aroma. Dette gir en særdeles god focaccia.
  • Smør en ildfast form eller en liten bakepanne på ca. 20 x 30 cm godt med olivenolje og velt deigen i formen. Dytt deigen ut i formen med rene hender slik at deigen ligger jevnt over hele formen.
  • Pensle overflaten med olivenolje og trykk fingrene ned i deigen slik at det dannes groper i deigen. Strø på med hakket oliven, rosmarin og litt Maldonsalt.
  • Dekk til formen og etterhev focacciaen i ca. 30 - 60 minutter, eller til at deigen er blitt dobbelt så stor. Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 250 grader med vanlig over- og undervarme.
  • Sett focaccian på midterste rille, ha lokket igjen og senk temperaturen til 230 grader. Stekes i ca. 12 - 15 minutter til det har fått en fin og gyllen farge.
  • Ta focacciabrødet ut av formen og avkjøl på rist etter steking. Nystekt focaccia smaker selvsagt best samme dag, men brødet kan også fryses ned til senere bruk.

Notes

Tips!

Er du ikke glad i oliven, bytt de ut med gode cherrytomater eller soltørkede tomater.
Skriv ut oppskriften

Kanskje du også vil like?

Scroll to Top