Dele

FATTIGMANN

Oppskrift på fattigmann med rømme

Fattigmann, også kjent som fattigmannsbakkels er en tradisjonell frityrstekt kake å bake til jul. Dette er en enkel oppskrift med kun egg, melis, rømme og hvetemel. Fattigmann kan lages 2 – 3 uker før jul.

LES OGSÅ: Holdbarhet på julekaker

Nystekte fattigmann.

Tilberedningstid
90 min

Porsjoner
20

Ingredienser

  • 1 stk egg
  • 2 stk eggeplommer
  • 1 ss melis
  • 1 ss seterrømme
  • 150 g hvetemel

Til steking:

  • 1000 g Flott Matfett

Fremgangsmåte

Start med å varme opp fettet i en gryte. Fettet bør være nesten klart når du begynner å kjevle ut deigen.

Bland sammen egg, melis og seterrømme i en bolle uten å arbeide for mye med deigen. Den blandes "akkurat" sammen. Tilsett siktet hvetemel, og rør deigen forsiktig sammen. Deigen virker litt løs, men bruk noe mel når du kjevler den ut istedet for å ha i for mye mel i deigen. Kost heller vekk overflødig mel på deigbitene før steking.

Del deigen i 3-4 deler. Kjevle ut en del av gangen veldig tynt. Bruk mel under utkjevlingen slik at deigen ikke klister seg fast i underlaget eller kjevlen. Bruk en trinsekutter eller kniv, og skjær ut snipper på ca. 5 x 10 cm med et snitt i midten av hver kake (om du ønsker det kan du gjerne stikke en eller to av endene inn i hullet på midten før du steker de, da blir de utformet som en knute), og stek de lysegule i den varme smulten. Dekk til deigen som venter med et fuktig klede så den ikke tørker ut. Kakene sveller en del når de stekes, så stek gjerne en testkake først.

Legg fattigmennene på en bakerist med tørkepapir etter steking.

NÅR ER FETTET VARMT NOK TIL STEKING?

Fettet bør være smeltet til minst 180 grader før steking. Test om fettet er varmt nok ved å stikke en trepinne (f.eks. enden av en sleiv) ned i fettet, når det bruser rundt pinnen er fettet klart til steking av kakene.

Nye og tradisjonelle julebaker