Dele

Crossiant

Crossiant er et bløt bakverk laget av en smørdeig med en overflate som er knasende sprøtt i fine flak. Å lage crossianter er et kunststykke å få til hjemme på kjøkkenbenken. Når du først har fått teken er det vel verdt innsatsen – dette er godt!

Crossiant på en marmorfjøl.

Porsjoner
20

Ingredienser

Smørdeig:

Fremgangsmåte

Ha alle ingrediensene i en bakebolle, unntatt smøret for kjevling. Elt deigen raskt sammen til en fast deg med eltekrok i ca. 8 - 10 minutter.
Dekk bakebollen til med plast og la deigen heve i ca. 45 minutter.

Kjevle deigen ut til et rektangel på ca. 40 x 25 cm og legg på et brett i fryseren i ca. 60 minutter. Etter halve tiden, snu deigen slik at det kulden blir jevnt fordel i deigen.

Bank det lett romtempererte smøret flatt til du har fått en firkant på ca. 25 x 20 cm og legg smøret midt på den kalde deigen.
Brett sidene av deigen over smøret med en liten overlapp. Press deigen sammen på sidene slik at smøret blir lukket inn.
Ha litt mel på kjøkkenbenken og kjevle deigen ut til en firkant på ca. 100 x 25 cm og brett deigen sammen slik at du får fire lag. Kjevle lagene lett sammen, legg over på et brett og la deigen hvile i kjøleskapet i ca. 20 - 30 minutter. Børst vekk overflødig mel.

Deigen kjevles nå for andre gang til ca. 100 x 25 cm og brettes sammen fra siden i tre like lag. Kjevle lagene lett sammen, legg over på brettet og la deigen hvile på nytt i ca. 20-30 min. Børst vekk overflødig mel.

Deigen kjevles ned til den er ca. 3 mm. Børst vekk overflødig mel.
Skjær deigen opp i 12 like stor trekanter og rull trekantene sammen til horn og legg på et stekebrett med bakepapir med skjøten ned.
Dekk til og etterhev til dobbelt størrelse.
Det er viktig at overflaten på deigemnene ikke blir tørre. Et tips kan være og legge over et rent kjøkkenhåndklede eller to, og tre over plastposer på hver sin side av stekebrettet. På den måten holder man på fuktigheten og deigen vil ikke klistre seg fast i plasten. Forvram i mllomtiden ovnen til 175 grader.

Pensle crossiantene med sammenvispet egg og stek de på midterste rille i ca. 15 - 20 minutter. til de har fått en fin gyllen farge.

Relaterte produkter