Dele

CIABATTA MED SURDEIG

Ciabatta med bakeklar surdeig

Ciabatta er opprinnelig et italiensk brød, men er blitt populært i mange land – og det skjønner vi godt! Ciabatta er smakfullt i seg selv, men baker du det med surdeig får du virkelig en piff på både smak og konsistens. Du kan benytte en bakeklar surdeig, eller lage din egen. I denne oppskriften bruker vi også durumhvete, som har et høyt innhold av protein og gluten og bidrar til at bakverket blir lett og luftig.

VIL DU LAGE DIN EGEN SURDEIG?se oppskrift på fin surdeigskultur

 

Klissete oppskrift

Deigen er ganske klissete fra starten av, og det skal den være. Derfor må du ikke tilsette mer mel i deigen underveis. Det vil ikke bli samme resultat om du gjør det. Synes du deigen er irriterende klissete å arbeide med, ha litt olje på hendene når du skal form deigemnene.

Denne oppskriften er til 24 ciabatta med surdeig, men den kan selvsagt halveres om du ikke vil bake så mange. Bruker du bakeklar surdeig, kan resten av posen med surdeig brukes senere.

Durumhvete finner du i Meny-butikkene.

 

Ciabatta med surdeig

Tilberedningstid
over 120 min

Porsjoner
24

Ingredienser

Fremgangsmåte

Bland durumhvete, hvetemel og Idun Mors hjemmebakte Ferskere bakst i en bakebolle . Smuldre inn gjæren og tilsett vann, olivenolje og surdeig. Elt deigen i 2 minutter på lav hastighet, deretter 7 minutter på middels hastighet/hurtig. Tilsett saltet og elt deigen videre i 4 - 5 minutter på hurtig hastighet. Deigen kan være litt klissete selv når den er ferdig eltet. Om du elter for hånd må du doble tiden.

Smør litt olje i en bolle, legge deigen i og la den forheve i 60 minutter.

Ha litt mel på et bakepapir i en stor langpanne og trykk deigen ut ca. 1 -1,5 cm tykk. Dekk til med plast eller et lett fuktet kjøkkenhåndkle og la deigen heve videre i ca. 60 minutter.

Velt deigen forsiktig over på en ren kjøkkenbenk - prøv å beholde den rektangulære formen på deigen. Del deigemnet opp i like store deler med en kniv eller en deigdeler i plast, og legg på et bakepapirkledd stekebrett (eller to). Ha litt olje på hendene, så klistrer de seg ikke like lett til deigen. Dekk til og la ciabattaene etterheve til dobbelt størrelse i ca. 45 - 90 minutter.
Forvarm i mellomtiden ovnen til 270 grader. Hvis den høyeste innstillingen er 230 eller 250 grader, sett den på høyeste nivå.

Sett ciabattaene i ovnen og senk temperaturen umiddelbart til 230 grader. Stekes i ca.18 - 25 minutter til de er gylne, og avkjøles på rist etter steking.

TIPS!

Ciabatta er godt egent til å fryses ned så sant de er godt pakket inn i fryseposer. Tin de opp i romtemperatur og varm de gjerne opp i stekeovnen ved 200 grader i noen få minutter innen servering.