Brytebrød i langpanne er praktisk å lage hvis brødet skal serveres til mange personer samtidig som til en familiefrokost. Denne oppskriften er halvgrov og bakt med bakeklar surdeig.
VIL DU HELLER LAGE SURDEIG FRA BUNNEN AV? – se vår oppskrift på grov surdeigskultur her
Ha mel, surdeig og kaldt vann i en bakebolle. Elt deigen sammen med en eltekrok i ca. 10 minutter. Tilsett salt, sukker og romtemperert smør. Elt deigen videre i ca. 5 - 7 minutter til deigen er smidig og slipper bakebollen. Dekk bakebollen med plast og la den forheve på kjøkkenbenken i 90 minutter.
Smør en langpanne (30 x 40 cm) med rapsolje eller smør. Hell deigen ut av bollen og klem den utover i langpannen. Ha gjerne litt vann eller olje på fingrene, slik at deigen ikke kleber seg fast i fingrene. Dypp en kniv eller en plastskrape i vann og marker i like store ruter. Klem deretter helt igjennom deigen. Vil du ha mønster i rutene, kan du dyppe pepperkakeformer i vann og klemme ned i deigen for å lage mønster i rutene.
Dekk langpannen til med plast (du kan like gjerne sette hele langpannen inn i en stor plastpose) og la den heve i 60 minutter, eller til deigen er dobbelt så stor. Forvarm i mellomtiden stekeovnen din til 240 grader.
Pensle toppen men vann og stek brytebrødet midt i ovnen i ca. 15 - 18 minutter.
Ved bruk av Idun Mors hjemmebakte - Ferskere bakst i oppskriften, vil brødet holde seg ferskt og fint lenger. Det kan være spesielt lurt, hvis du baker brødet dagen innen det skal serveres.