Dele

BROWNIES I LANGPANNE

Brownies med karamell

Brownies i langpanne er en klassisk kake, men med salt karamellsaus blir kaken bare enda bedre. Kaken er beregnet til en liten langpanne, men kan lages i andre kakeformer om du ikke har en slik form – les hvordan du konverterer kakeformer.

Brownies i langpanne med salt karamellsaus.

Tilberedningstid
60

Porsjoner
12

Ingredienser

  • 350 g smeltet smør
  • 600 g sukker
  • 6 stk romtempererte mellomstor egg
  • 2 ts Idun Mors hjemmebakte - Vaniljeessens
  • 1.5 ts salt
  • 300 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • 3 ts sterk kaffe (valgfritt)
  • 90 g bakekakao

SALT KARAMELLSAUS

  • 0.5 dl vann
  • 150 g sukker
  • 1.2 dl kremfløte
  • 75 g romtemperert smør
  • 2 ts maldonsalt (flaksalt)

Fremgangsmåte

SALT KARAMELLSAUS:
Ha vann i en tykkbunnet kjele og rør ut sukkeret i vannet. Sett kjelen på middels varme, og la blandingen koke uten at du rører. For å forhindre at sukkeret krystalliserer seg kan du forsiktig vende på kjelen. Prosessen tar ca. 10 - 15 minutter.

Etter at vannet har fordampet, vil sukkeret sakte smelte og blandingen blir flytende og endrer farge til lysebrun. Følg godt med og ta den av platen før den blir for mørk (står den lengre blir den mørkere i fargen og noe bitrere i smaken).

Skru ned temperaturen (eller ta kjelen av platen) og tilsett smøret i terninger, og rør til smøret smelter.

Sett kjelen på varmen igjen om du har tatt den av, og hell i fløten – litt og litt av gangen. Når all fløten er i og blandingen er godt blandet, lar du den småkoke i et par minutter. Ikke la den koke for lenge – den vil bli stivere når den blir avkjølt.

Bland i salt og rør slik at det blandes inn (smak til, men forsiktig – blandingen er svært varm!). Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles litt i kjelen før du tar den over i et rent glass, og la den stå kaldt til kaken er ferdig.

BROWNIES:
Start med å forvarme stekeovnen til 170 grader med vanlig over- og undervarme.

Smelt smøret i en kjele , hell det over i en bolle og la det avkjøle seg.

Rør egg og sukker "akkurat" sammen i en kjøkkenmaskin eller med en visp for hånd. Det skal ikke bli eggedosis.

Bland sammen hvetemel, salt, kakao og bakepulver som du rører inn i deigen vekselvis med det smeltede smøret, vaniljeessens og eventuelt kaffe.

Dekk en liten langpanne på 20 x 30 cm med bakepapir og ha i ca. 2/3 deler av deigen. Sørg for at deigen er litt høyere i kantene. Hell ca. 2/3 deler av karamellsausen oppå brownieslaget og fordel utover inntil de forhøyede kantene (om ikke det er litt høyde på kantene vil karamellsausen renne ut i ovnen når den blir varm). Fordel resten av browniesrøren over karamellsausen og sørg for at ”lokket” blir tett.

Stek brownieskaken på midterste rille i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken helt i formen. Ta den forsiktig ut av formen og fjern papiret. Skjær kaken påå i 12 like stor kakebiter og server den gjerne med karamellsaus og et bittelite dryss med havsalt på toppen.

Oppbevaring

Brownies oppbevares best i kjølig. Ha plast rundt formen og sett den kjølig. Ta kaken ut fra kjøleskapet ca. 30 - 60 minutter innen servering.

Tips!

Vil du løfte kaken enda ett hakk, kan du dryss på med knuste salte peanøtter på toppen av kaken ved servering!

Relatert produkt: