Dele

BROWNIE OSTEKAKE MED SALT KARAMELL

Ostekake og brownie med karamell i ett

En brownie ostekake består av brownie med stekt ostekake over og toppet med salt karamellsaus. Tre himmelsk gode elementer i en og samme kake – det blir ikke bedre enn det!

VIL DU EN ENKLERE KAKE ENN BROWNIE OSTEKAKE? – se denne oppskriften på Brownies med salt karamellsaus

Brownie ostekake med salt karamell på toppen.

Tilberedningstid
120

Porsjoner
13

Ingredienser

BROWNIEBUNN:

OSTEKAKELAG:

  • 680 g kremost naturell
  • 100 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 0.5 dl kremfløte
  • 4 stk store egg

SALT KARAMELLSAUS:

  • 1 dl vann
  • 300 g sukker
  • 2.5 dl kremfløte
  • 150 g romtemperert smør
  • 3 ts flaksalt

Fremgangsmåte

Start med å lage karamellsausen ved å ha vann og sukker i en tykkbunnet kjele. Rør sammen. Sett kjelen på middels varme og la blandingen koke uten at du rører. For å forhindre at sukkeret krystalliserer seg kan du forsiktig vende på kjelen. Prosessen tar ca. 10 - 15 minutter.
Etter at vannet har fordampet, vil sukkeret sakte smelte og blandingen blir flytende og endrer farge til lysebrun. Følg godt med og ta den av platen før den blir for mørk (står den lengre blir den mørkere i fargen og noe bitrere i smaken). Hell karamellsausen over i en ren krukke med lokk og la den stå i romtemperatur til den skal brukes på kaken senere.

Skru ned temperaturen (eller ta kjelen av platen), tilsett smøret i terninger og rør til smøret smelter.
Sett kjelen på varmen igjen om du har tatt den av, og hell i fløten – litt og litt av gangen. Når all fløten er i og blandingen er godt blandet, lar du den småkoke i et par minutter. (Ikke la den koke for lenge – den vil bli stivere når den blir avkjølt)

Bland i salt og rør slik at det blandes inn (smak til, men forsiktig – blandingen er svært varm!). Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles litt i kjelen før du tar den over i et glass med lokk til senere bruk.

BROWNIEBUNN:
Forvarm ovnen til 160 grader og smør en springform på 24 cm i diameter, eller dekk den med bakepapir.

Ha smeltet smør, sukker, salt, vaniljeessens og kakaopulver i en bakebolle. Rør sammen til en jevn tykk masse.
Ha i eggene - ett av gangen, og bland godt mellom hvert egg. Tilsett siktet hvetemel og bland til en jevn røre.

Fordel røren i den smurte springformen og stek bunnen i 15 minutter, eller til den så vidt har begynt å ”sette seg”. Den skal ikke bli helt gjennomstekt. Avkjøles først bunnen i romtemperatur og la den deretter hvile i fryseren mens du lager ostekakelaget.
La ovnen stå på 160 grader om du fortsetter å lage ostekakelaget umiddelbart

OSTEKAKELAGET:
Pisk den romtempererte kremosten i en kjøkkenmaskin til en jevn masse i ca. 1 minutt.
Deretter pisker du inn sukkeret og kremfløten til en jevn masse. Tilsett eggene – ett av gangen og rør dem forsiktig inn. Tilsett vaniljeessens til slutt.

Hell blandingen over den avkjølte browniebunnen, og slå forsiktig på kakeformen slik at boblene sprekker.
Sett formen på en rist midt i ovnen, og stek den i ca. 55 – 60 minutter, eller til toppen virker tørr. Den skal være litt myk i midten. Skru av ovnen, åpne ovnsdøren og la kaken stå i ovnen i ytterligere 10 minutter. Ta deretter kaken forsiktig ut av ovnen og la den avkjøles til romtemperatur på en rist.

Når bunnen er avkjølt settes den i fryseren i minst 4 timer eller til neste dag.

Ta ostekaken ut av formen og plasser den på et fint fat. Del den opp i 13 like store biter. Hell litt karmellsaus over kakestykkene og server!

TIPS!

Karamellsausen oppbevares best kjølig - opp til 2 uker. Sausen bør tempereres en time eller to før bruk når den har stått en stund i kjøleskap. Om den er for fast i konsistensen, kan den varmes forsiktig opp i en mikrobølgeovn på svak varme.

Relatert produkt: