Dele

BRØD UTEN GJÆR

Hvordan lage brød uten gjær?

Brød uten gjær tar litt tid å bake. Her lager vi en fordeig som skal stå i 24 timer innen man fortsetter å lage deigen. Mange hevder de ikke tåler gjær, og da kan brød bakt med surdeig fungere godt for noen. Det finnes andre gjærceller i surdeig enn i gjær, og det er mulig at det kan gjøre en forskjell.

Dette nydelige brødet er utviklet i samarbeid med bakermester Ørjan T. Eriksen som har vært medlem av det norske Baker- og Konditorlandslaget.

Innen du setter i gang med å lage dette brødet, trenger du en surdeigskultur som skal heve brødet. Denne kan du lage selv, eller du kan bruke er bakeklar surdeig.

SE OPPSKRIFT PÅ GROV SURDEIGSKULTUR HER

 

OPPSKRIFT PÅ BRØD UTEN GJÆR:

Nystekt brød uten gjær på en trefjøl.

Porsjoner
2

Ingredienser

DAG 1 - Fordeig

DAG 2 - Deig

  • 390 g kaldt vann
  • 450 g hvetemel
  • 150 g sammalt hvete, fin
  • 1.5 ts salt
  • 50 g gresskarkjerner
  • 1 ts flytende honning

Fremgangsmåte

DAG 1 - Fordeig:
Bland ingrediensene i en bakebolle, dekk til med plast og la stå på kjøkkenbenken i ca. 24 timer

DAG 2 - deig:
Rist gresskarkjernene i en stekepanne, tilsett honning og rør rundt. Avkjøl blandingen etter steking.

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle, unntatt saltet. Bland i ¾ av fordeigen fra dag 1 (ta vare på resten) og ¾ av vannet.

Elt deigen sammen med eltekrok på lav hastighet i ca. 5 minutter. Dekk til bollen og la deigen hvile i ca. 30 minutter.

Bland i saltet og resten av vannet, og elt deigen videre på middels hastighet i ca. 10 - 15 minutter. Tilsett gresskarkjernen mot slutten av eltetiden.

Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk. Stram deigen ovenfra og under med hendene til en rundt bolle. Dekk til og etterhev i ca. 1 time.

Trykk deigen ut, og brett den sammen som en konvolutt. Dekk deigen til igjen og la den hvile i ca. 1 time til.

Del deigen i to og form til runde brød og legg på stekebrett med bakepapir. Strø på litt mel, og dekk til brødene og etterhev i ca. 45 min. eller til dobbelt størrelse. Forvarm ovnen til 230 grader med vanlig over- og undervarme.

Lag noen fine snitt i brødene med et skarpt barberblad eller en kniv. Sett stekebrettet på nederste rille i ovnen, hell i ca. 0,5 dl med vann i bunnen av ovnen og lukk døren igjen. Vanndampen gir brødet en ekstra fin farge på stekeskorpen.

Stek surdeigsbrødene i ca. 30 - 35 minutter til de har fått en flott gyllen skorpe.

Tips!

Er du usikker på om brødene er ferdigstekt, dunk på undersiden av brødene med en finger. Får du en “hul” lyd, er brødet ferdig! Hvis ikke, kan det stekes litt lenger.

Andre oppskrifter baket med surdeig: