Dele

BERLINSERKRANSER

Tradisjonelle julekaker

Berlinerkranser er en av julens favorittkaker og er blitt bakt i mange generasjoner i de norske hjem. Det antas at disse småkakene kom til Norge allerede på 1600-tallet. Berlinerkransene ble kjøpt hos den lokale bakeren eller fra storgårder som hadde en bakerovn på gården.

HVOR LANG HOLDBARHET ER DET PÅ TØRRE JULEKAKER? – les mer om holdbarhet i denne artikkelen

Nystekte berlinerkranser med perlesukker på.

Tilberedningstid
170

Ingredienser

  • 2 stk kokte eggeplommer
  • 2 stk rå eggeplommer
  • 90 g sukker
  • 325 g romtemperert smør
  • 450 g hvetemel

Pensling:

  • 1 stk eggehvite
  • 100 g perlesukker

Fremgangsmåte

Start med å forvarme stekeovnen til 180 grader.

Hardkok to egg i ca. 7 - 8 minutter. Ta ut eggeplommene og smuldre de i en bakebolle. Ha i sukker, to rå eggeplommer og visp dette sammen til eggedosis.

Tilsett romtemperert smør og hvetemel, og bland sammen til en deig (deigen skal være litt løs). Sett deigen kaldt i et par timer, slik at den "setter" seg litt og blir litt mer fast i konsistensen.

Trill deigen ut til tynne pølser som er ca. 10 - 12 cm lange, form til kranser og legg på stekebrett med bakepapir. Bruk gjerne litt mel under utrullingen, slik at deigen ikke kleber seg fast.

Pensle berlinerkransene med sammenvispet eggehvite og strø på med perlesukker. Berlinerkransene stekes i ca. 10 - 12 minutter. Følg med - de skal ikke bli brune!

Avkjøl berlinerkransene etter steking og legg de i en lufttett kakeboks.

Tradisjonelle og nye julekaker