Dele

17 MAI KAKE

Oppskrift på kake i rødt, hvitt og blått

17 mai kake i rødt, hvitt og blått laget slik at du får det norske flagget når man skjærer i kaken, er ikke hver dag man ser. Kaken er perfekt til den store 17 mai feiringen, eller til andre nasjonale begivenheter.

Denne kaken tar litt tid å lage, men for en flott nasjonalkake det blir!

Slik lager du 17 mai-kaken trinn for trinn.

17 mai kake i rødt hvitt og blått

Tilberedningstid
4 t

Porsjoner
16

Ingredienser

INGREDIENSER TIL 1 KAKEBUNN (du trenger to):

OSTEKREM:

Fremgangsmåte

Start med å forvarme stekeovnen til 170 grader med vanlig over- og undervarme.

I denne oppskriften trenger du to kakebunner. Dersom du ikke har to springformer på 26 cm i diameter, så kan du lage en bunn av gangen.

Start med å piske sammen egg og sukker til eggedosis.
Bland inn resten av ingrediensene i den rekkefølgen de står i oppskriften, og bland til du har en klumpfri røre. Bland i henholdsvis rød (eller blå) konditorfarge til du får en kraftig farge.

Hell røren i en smurt springform som er 26 cm i diameter og stek kaken på midterste rille i ca. 90 minutter. Avkjøl kakebunnen mens du baker den andre kakebunnen som skal være blå (eller rød). Til slutt skal du ha en rød og en blå kakebunn som du skal bruke til å lage denne 17 mai kaken i rødt hvitt og blått.

Mens den andre kakebunnen stekes, kan du lage ostekremen.

OSTEKREM:
Bland sammen de romtempererte ingrediensene i en bakebolle og pisk sammen til du får en jevn krem uten klumper. Sett ostekremen kaldt til du skal bruke den senere.

MONTERING:
Beskjær de avkjølte kakebunnen slik at de blir rette. Fjern eventuelt et tynt lag fra bunn/topp, dersom de har blitt litt brune (valgfritt).

Del den røde kakebunnen i midten til to like høye deler.

Skjær til en 1 cm høy tynn blå kakebunn, og skjær til den gjenstående delen slik at den har samme høyde som de røde bunnene. Vær nøyaktig. (Du har nå to like høye røde bunner, en tilsvarende blå bunn, og en tynn blå bunn, ca. 1 cm høy.)

Klipp ut 4 sirkler av papir på henholdsvis 7, 8, 11 og 12 cm, som du bruker som mal for midtsirklene som skal danne flagget inne i kaken.

Legg den første røde bunnen på et fat.

Sirklene på 7 og 12 cm brukes på de røde kakebunnene. Begynn med å skjære ut den største sirkelen i midten på kakebunnen (her må du måle nøyaktig slik at dette stemmer når du skal montere kaken sammen til slutt), og ta denne ut fra bunnen. Så skjærer du ut en liten (7 cm) fra denne sirkelen og plasserer den lille tilbake i midten på fatet, slik at det er et åpent hull mellom denne og resten av kaken.

Papirsirklene på 8 og 11 cm bruker du til å beskjære den tykke blå kakebunnen. (den tynne blå bunnen skal være hel.) Skjær ut to runde sirkler på 11 cm fra den tykke blå bunnen og skjær så ut en liten sirkel i midten av disse igjen (8 cm.) Du skal nå bruke den store blå ringen og plassere den i hullet på den røde kakebunnen som ligger på fatet. Merk: det må være igjen litt plass til ostekrem mellom lagene.

Fyll ostekrem i en sprøytepose og fyll i mellomrommene mellom ringene i midten på den første bunnen. Om ikke den blå kakeringen er like høy som den røde bruker du litt kakerester å fyller opp, slik at de blir like høye.

Smør et lag med ostekrem over den røde delen av kakebunnen, men unngå å dekke den blå ringen på toppen.

Legg så den hele tynne blå kakebunnen på toppen, og deretter den neste blå ringen (11 cm) i midten av kaken (mål nøyaktig).

Fyll ostekrem på den blå bunnen, men ikke på toppen av ringen. Plasser den andre lille røde midtsirkelen i midten av den blå, og den siste røde kakebunnen oppå laget med ostekrem. Fyll mellomrommene med ostekrem. Og dekk hele kaken med resten av kremen.

Pynt din 17 mai kake etter eget ønske. Men husk at kakestykkene må skjæres helt inn til midten for å få fine flagg på hvert kakestykke.