Brødkalkulatoren

Brødkalkulatoren - dame som har mel i en bakebolle.

 

Hvor grovt bør brødet være?

Brødkalkulatoren er et verktøy som i 2006 ble utarbeidet av Helsedirektoratet, Mattilsynet og Forbrukerrådet.

De norske helsemyndigheter anbefaler at vi bør spise grove brødtyper. Det er fordi grove brød inneholder viktige næringsstoffer og mye fiber. Dette har positive virkninger på kroppen og kan virke sykdomsforebyggende.

Jo grovere brødene vi spiser er, desto bedre!

 

Hva gjør brødkalkulatoren?

Brødkalkulatoren beregner hvor grovt brødet du baker er. Den beregner grovheten ut fra hvor mye sammalt hvete, hele korn og kli det er i den totale melmengden på oppskriften. Kalkulatoren inneholder ikke nøtter, frø, fiber eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.

Legg inn vekten på de forskjellige meltypene, korn og kli som finnes i oppskriften din og kalkulatoren beregner enkelt hvor grovt brødet du baker er.

Ønsker du å vite mer, les mer om brødskalaen.

Fyll inn feltene for å beregne grovheten

0 %

Grovhetskalkulatoren inneholder ikke nøtter, frø, fiber eller andre ingredienser som har innvirkning på brødets næringsinnhold.
Brødskalaen er delt inn i fire kategorier:

Fint brød: 0-25% sammalt mel eller hele korn

Halvgrovt brød: 25-50% sammalt mel eller hele korn

Grovt brød: 50-75% sammalt mel eller hele korn

Ekstra grovt brød: 75-100% sammalt mel eller hele korn