Ofte stilte spørsmål om surdeig

Spørsmål om surdeig dukker stadig vekk opp, og det er ikke rart det er mange spørsmål rundt dette magiske produktet. Er den ferdig kjøpte like bra som den man lager fra bunnen av, og hva er forskjellen på hjemmelaget og bakeklar surdeig? Vi vil forsøke å forklare deg så godt vi kan!

17/01/2018

Spørsmål om surdeig - foto av surdeig i glass.

Hva inneholder posen med surdeig?

Posen inneholder en flytende aktiv surdeig av fullkornshvete med levende surdeigskultur av vann, fermentert fullkornshvetemel og fruktose. Produktet inneholder 46 % fullkorn.

 

Er det et helt naturlig produkt?

Ja, produktet er 100% naturlig uten kunstige tilsetningsstoffer og er produsert i vår
egen surdeigsfabrikk på Hvam.

 

Hva er forskjellen mellom denne surdeigen og den man lager selv?

Idun Mors hjemmebakte – Ekte surdeig av fullkornshvete er en aktiv surdeig, klar til bruk for deg som ikke ønsker å bruke tid på dyrke frem egen surdeig fra bunnen av.
Du slipper å bruke tid på å mate vår bakeklare surdeig og den kan benyttes hver gang du får lyst til å bake et surdeigsbrød. 
Vår surdeig endrer ikke smak eller kvalitet – du vet hva du får hver gang! Lager du egen surdeig fra bunnen av, kan både smak og kvalitet endres med tiden. Den smarte emballasjen gjør at surdeigen er like aktiv som den du lager fra bunnen av. Ved å tilsette små mengder med fersk gjær når du baker, får du et luftige og flotte brød!

 

Kan man lage egen surdeigsstarter med den ferdigkjøpte som base?

I prinsippet kan man det. Man kan bruke den som et utgangspunkt for å lage egen surdeigsstarter. Vær oppmerksom på at resultatet påvirkes av hvilken type mel du bruker, tid og temperatur. Du vil uansett ikke få helt eksakt samme produkt som det opprinnelige.

 

Hvorfor skal man kjøpe ferdig surdeig, når man kan lage den selv?

Man sparer først og fremst tid! Det tar 5-7 dager å dyrke frem sin egen surdeig fra bunnen av. Når den er dyrket frem, skal den mates hver uke med mel og vann for å holde den levende. Med ferdig kjøpt surdeig, kan man bake surdeigsbrød akkurat når man ønsker med det samme gode resultatet hver gang!

Hvorfor anbefaler dere å tilsette litt gjær ved siden av surdeigen?

Ved å tilsette litt gjær i oppskriften er det lettere å lykkes med bakingen og hevetiden blir kortere. Det enkleste er jo å bake brød slik man er vant til, samtidig som man får den gode smaken og egenskapene fra surdeigen. Når det er sagt, kan man også fint bake surdeigsbrød uten gjær med vårt produkt! Det vil da kreve litt mer kunnskap om å bake med surdeig i stedet for gjær. Å bake brød uten gjær krever god tid og tålmodighet. Har man en godt beskrevet oppskrift på brød uten gjær, er det bare å sette i gang!

 

Har du lyst til å prøve å bake med surdeig – se våre oppskrifter bakt med surdeig.