Norske husholdninger kaster enormt mange brød om året. Det kan du bidra til å gjøre noe med. Brød holder lenger om det oppbevares riktig, og begynner brødet å bli tørt, kan det forvandles til nye gode matretter.
Hvor holdbart brødet du kjøper er, kommer an på hvor grovt brødet er og om det er tilsatt et bakehjelpemiddel som forlenger holdbarheten. Det er nemlig litt forskjell på brødene.
Grove brød som inneholder grovt mel eller korn, holder i utgangspunktet lenger på fuktigheten enn finere brødtyper som loff og lignende. Hvor lenge brødet du kjøper er holdbart, er også avhengig av om det er blitt tilsatt bakehjelpemidler i form av enzymer som gjør at brødet holder seg ferskere lenger.
Et gammelt brød oppleves som et tørt brød, men hvordan du oppbevarer brødet hjemme har også mye å si for holdbarheten.
Baker du dine egne brød, kan du forlenge holdbarheten med å gjøre som mange av bakeriene gjør – tilsette et bakehjelpemiddel.
Idun Mors hjemmebakte FERSKERE BAKST er et bakehjelpemiddel som gjør at brød og søt hvetebakst, holder seg ferskt og fint lenger.
Produktet inneholder naturlig hvetemel som bærer av veldig små mengder enzymer, askorbinsyre og hvetegluten. Hvetemel brukes som bærer fordi du allerede baker med mel når du baker. Uten mel som bærer vil det være umulig å dosere enzymene riktig i deigen du lager.
LES MER OM PRODUKTET OG HVOR DU KJØPER DET
Det er viktig å tenke på hvordan du behandler brød. Når du skal skjære opp brød i skiver, ikke hold det med hånden din uten å ha noe imellom selve brødet og hånden. Det er en muggfelle, for det er slik brød raskest får muggdannelse. I håndflaten din, finnes mange sporer som lett fester seg på skorpen og danner mugg.
Fine og halvgrove brød oppbevares best romtemperert i en brødboks med utlufting eller i en brødboks av tre, men brødet kan også ligge i en pose av lin eller bomull. Brødet får «puste» og man beholder den sprøe skorpen på brødet.
Velger du å oppbevare brødet i plast, blir skorpen myk. Husk å bruke brødposer som er merket til matbruk. Ikke bruk handleposen, da denne ikke er beregnet for direkte kontakt med mat.
Brød bør ikke oppbevares i kjøleskapet om du vil at brødet skal holde seg ferskt og godt lenge. Den kjemiske aldringen av brød skjer raskest ved oppbevaring mellom 0 – 4 grader, som gjør at brødet blir raskere tørt og smaker gammelt.
Har du et favorittbrød du ofte kjøper, men som du synes er i det største laget?
Store brød er ikke alltid like lett å spise opp innen det begynner å bli tørt. Da kan det være lurt og dele brødet i to og fryse ned halvparten av brødet i en frysepose. Skjær brødet gjerne opp i skiver innen det fryses, slik at du kan ta ut brødskiver etter behov. På den måten reduserer du svinn av brød i husholdningen drastisk.
Husk å fryse ned brødet mens det er fersk. Fryser du ned brødet som er et par dager gammel, er det like gammel når det tines igjen. Et vanlig brød ligger på ca. 750 gram, men velger du å handle et mindre brød, velger du også å redusere svinn. Det er raskere å spise opp et lite brød fremfor et stort.
Med få grep kan du trylle frem mange gode retter av brød som begynner å bli tørt.
Ostesmørbrød er supert å lage av brød som begynner å bli tørt.
Du kan med god samvittighet droppe middagen en dag i uken og heller lage varme ostesmørbrød. Dette er noe både store og små garantert vil like.
Har du glemt at du hadde et helt brød liggende? Ikke fortvil, du kan lage et herremåltid av brødet.
Istedenfor å kaste det tørre brødet, kan du lage et kjempegodt pull-apart-bread som kveldskos.
Er brødet så tørt at du vurderer å kaste det, kan det reddes en siste gang.
Sett stekeovnen på 180 grader. Pakk det halve brødet inn i aluminiumsfolie, og varm opp brødet på midterste rille i ca. 7 – 10 minutter. Da er det omtrent som nystekt igjen, men det må spises med det samme.
Hele brød kan raskt skylles under rennende kaldt vann og stekes ved 180 grader i ca. 5 – 7 minutter.
Har du en brødrister, kan du gi nytt liv til tørre brødskiver i en brødrister.
Ristet brød smaker utrolig godt sammen med de fleste typer pålegg, men spis mens brødskiven er nyristet. Ikke glem at ristet brød med smør, smaker også godt som tilbehør ved siden av mange middagsretter som supper, gryteretter, salater og pastaretter.
Man kan også riste brødskivene i en stekepanne, men bruk gjerne margarin som inneholder både smør og olje under steking.
Sett stekeovnen på den høyeste varmen, legg brødskivene på en rist og stek de i noen få minutter til de har fått en gyllen farge. Følg med under stekingen.
De aller beste krutongene lager du selv. Enten om brødet er tørt eller ikke, kan du bruke det til å lage hjemmelagde brødkrutonger på under en halvtime.
De beste krutongene lgaer du selv.
Hjemmelaget brødrasp holder lenge og kan brukes til mange forskjellige middagsretter.
Brødrasp, grillmel eller strøbrød – kjært barn har mange navn. Du kan bruke dette til panering av en rekke middagsretter, til gratinering og desserter.
Grovt brød kan være svært næringsrik mat til fugler og spises med glede av flere arter.
Heng uthulede brødskiver opp i et tre, eller skjær av skorpen og smuldre opp brødet i mindre biter. Mat fuglene der du bor eller ta med deg brødsmuler når du er ute på tur.
Mange fugler elsker grovt brød som gir god næring i vinterhalvåret.