Omregning av vekt

Mål og vekt ikke det samme. En desiliter hvetemel veier ikke det samme som en desiliter sukker. Det er viktig å bruke vekt og mål riktig når du baker for å få et godt resultat. Noen ganger er en oppskrift beskrevet i gram og andre ganger i desiliter, eller begge deler. I våre oppskrifter oppgir vi tørre ingredienser i vekt og våte ingredienser som oftest i mål. Denne tabellen viser de mest brukte ingrediensene ved baking.

10/01/2018

Omregning av vekt med desilitermål i aluminium.

OMREGNING AV VEKT OG MÅL

Omregning av vekt og mål er nyttig hvis batteriene på kjøkkenvekten er flate og du må ty til et desilitermål i stedet. Enten du skal bake gjærbakst eller kaker, er det svært viktig at du er nøyaktig når du måler opp ingrediensene. Bruk aller helst en kjøkkenvekt som er nøyaktig, og mål opp væsken i desilitermål. For å være mest mulig nøyaktig, vil vi anbefale å bruke måleskjeer for teskje og spiseskjeer. Ved bruk av måleskjeer skal disse være strøkne – aldri med topper.

 

1 desiliter (dl) veier:

Byggmel = 60 gram

Havregryn = 40 gram

Hvetemel = 60 gram

Hvetekli = 35 gram

Kakao = 40 gram

Kokosmasse = 40 gram

Mandler  = 65 gram

Melis  = 60 gram

Olje  = 90 gram

Potetmel = 80 gram

Rosiner = 60 gram

Rugmel 60 gram

Sammalt hvete = 60 gram

Semulegryn = 70 gram

Smør, smeltet = 80 gram

Sirup = 140 gram

Sukker = 90 gram

Vann = 100 gram

 

1 spiseskje (ss) veier:

Bakepulver = 12,5 gram

Mel = 12 gram

Olje = 11 gram

Salt, fint = 20 gram

Sirup = 20 gram

Smør, smeltet = 15 gram

Sukker = 20 gram

Tørrgjær = 5 gram

 

1 teskje (ts) veier:

Bakepulver  = 4 gram

Havsalt = 4 gram

Krydder, støtt  = 3,5 gram

Olje = 4,5 gram

Salt, fint bordsalt  = 5 gram

Sukker = 5 gram

Tørrgjær  = 2,5 gram

Mål på skjeer:

1 teskje = 5 ml

1 spiseskje = 15 ml

1 spiseskje = 3 teskjeer

 

Egg

Et helt egg med brunt skall, og et hvor toppen av egget er borte slik at eggeplommen synes..

Et gjennomsnittlig egg veier 63 gram, og det tilsvarer egg i pakninger merket med M/L i butikk.  Av dette er 19 gram (30 %) plomme, 36 gram (60 %) hvite og 8 gram (10 %) skall. Om eggene er brune eller hvite betyr ingenting for verken smak eller størrelse. Det er faktisk fargen på øresteinene i høna som avgjør hvilken farge egget får!

1 desiliter = 4 eggehviter

 

Volum mål:

1 liter  =  10 dl, 100 cl eller 1000 ml

Utenlandske mål:

1 fl oz (eng)  =  0,28 desiliter

1 cup (eng)   =  2,84 desiliter

1 fl oz (US)   =  0,30 desiliter

1 cup (US)    =  2,37 desiliter