Fryse og tine brød

Hvordan skal man fryse og tine brød på best mulig måte, slik at skorpen ikke faller at og at brødet blir for tørt?

18/06/2018

Fryse og tine brød - brød som skal fryses ned i frysepose. Foto.

Brød er i grunn en ferskvare og smaker best når det er ferskt. Må man fryse brødet, er det noen ting du bør huske på for best opplevelse av brødet når det er tint opp igjen.

Dypfrysing

Hvordan skal man fryse og tine brød?

Når man fryser ned brød som har en tykk eller sprø skorpe, har skorpen lett for å løsne fra brødet etter at det tines opp. Det er ganske irriterende! For å unngå dette kan man forsøke å skjære brødet opp i skiver før det fryses ned, eller skjære av skalkene i hver ende av brødet. Det er også viktig å pakke brødet i en frysepose som tettes godt. Ta gjerne ut så mye luft som mulig fra posen. En annen mulighet for å unngå at skorpen faller av, er å frys brødet ned innen det er helt avkjølt.

Dypfryst brød kan oppbevares i ca. 6 – 7 måneder i fryseren hvis det er pakket godt nok inn. Grove brød er mer egnet til dypfrysning enn fine brød og gjerne brød som inneholder både litt sukker og melk.

 

Fryse og tine brød - brød som skal fryses ned i frysepose. Foto.

Opptining

Man bør alltid tine opp brød i romtemperatur – i plasten den ligger i. Et husholdningsbrød på normal størrelse, bruker ca. 3 tiner på opptining. Rundstykker tines raskere og bruker kanskje bare 30 minutter. Ønsker man at frosne brød eller rundstykker skal tines opp raskere, kan man tine de opp i stekeovnen ved ca. 190 grader. Man vil da oppleve baksten nesten som nystekt med en sprø skorpe. Ulempen ved en slik rask opptining er at det blir fort tørt igjen. Det bør derfor spises med det samme.

 

Det å fryse å tine brød er ingen kunst, så lenge du følger disse enkle forhåndsreglene. Innen du setter igang med bakingen, les gjerne vår baketips for gjærbakst.