Bakerens hemmelighet

12/01/2018

Bakerens hemmelighet - nystekte brød og rundstykker bakt med bakehjelpemidler.

Hemmeligheten

Hvorfor blir bakerens bakervarer ofte store, luftige og har så lang holdbarhet enn det du baker selv? Vi kan røpe bakerens hemmelighet med å si at mange bruker noe som heter bakehjelpemidler i baksten sin. Det er flere årsaker til det, men den største grunnen er at du skal få kjøpt gode, ferske brød og boller som ikke blir tørre innen kort tid.

 

Ingen vil ha tørr gjærbakst

Ikke alle bakere bruke bakehjelpemidler i baksten sin. I mindre bakeriutsalg «går det som varmt hvetebrød», og da er det ikke et behov for bakehjelpemidler som for eksempel skal gi lang holdbarhet. Der produseres det på løpende bånd og man får nystekte produkter hele dagen. I dagligvarebutikker derimot, produseres baksten om natten og blir levert om morgenen. Denne gjærbaksten blir lett tørr utover dagen og derfor vil bruk av bakehjelpemidler bidra til både ferskere og luftigere bakst.

 

Om Idun Mors hjemmebakte – Luftigere bakst

Enzymene i Luftigere bakst har den egenskapen at de bryter ned stivelse, slik at gjæren enklere får tilgang til næring. Gjæren produserer dermed raskere og mer CO2, og det er denne gassen som gjør at deigen hever. Askorbinsyren sørger for at det blir flere og sterkere bindinger i glutennettverket. Deigen blir derfor bedre i stand til å holde på den økte mengden CO2. Det er kombinasjonen av dette som gir luftigere bakst. Hvetemelet gjør det mulig å dosere riktig mengde enzymer og askorbinsyre i baksten. Enzymer er ellers meget konsentrerte, og ville uten hvetemelet vært umulig å dosere riktig.

 

Om Idun Mors hjemmebakte – Ferskere bakst

Som i Luftigere bakst gjør hvetemel det mulig å dosere de aktive ingrediensene riktig. Hvetegluten og askorbinsyre gir deigen økt stabilitet og styrker evnen til å holde på fuktighet. Enzymer er katalysatorer som får de naturlige reaksjonene i deigen til å skje raskere og oftere. Enzymene i Ferskere bakst påvirker stivelsen til å kunne holde bedre på væsken som tilsettes deigen. Kombinasjonen av enzymer, askorbinsyre og hvetegluten gjør at uttørringen av baksten etter steking forsinkes. Det er derfor vi sier at produktet sørger for å beholde den nybakte følelsen lenger.

 

Illustrasjon av Bakerens hemmelighet + gjær = bedre bakeresultat!

 

«Brødene med ferskere bakst holder seg spenstige, kjennes saftigere og smuler ikke så mye som brødene uten ferskere bakst.» – Din Side 2015

 

 

Luftigere bakst i emballasje.

Tester av produktene:

«Bakehjelpemiddelet som virker» – Din Side 2015
Test av Luftigere og Ferskere bakst – Bakelyst 2015

 

Hva inneholder bakerens hemmelighet?

Fra tid til annen får vi spørsmål om hva produktene inneholder. Kort fortalt inneholder produktene mer av de bestanddelene i mel som er viktige for et vellykket bakeresultat. Det er selvsagt ingen hemmelighet hva våre produkter inneholder og dette kan ses i ingredienslisten under våre produkter.

 

Ferske boller til dagen etter

Bakehjelpemidlene du får kjøpt i dagligvarehandelen er til for å hjelpe hjemmebakeren med noen vanlige utfordringer. For å få et vellykket bakeresultat, må man selvsagt ikke bruke vår bakehjelpemidler – dette handler om hvor erfaren du er som baker. For den som ikke baker så ofte, er det ikke alltid like lett å få store luftige brød og boller. Skal du for eksempel bake boller til bursdagen i morgen, kan du med fordel senke skuldrene og bake de dagen før ved bruk av ferskere bakst. Bollene vi da holde seg ferske og fine til dagen etter, og brødbakst som holder seg ferskt og godt i 2-3 dager – hvem vil ikke ha det?