Perfekt sukkerbrød

Sukkerbrød, kakebunn eller bløtkakebunn – kjært barn har mange navn. Et perfekt sukkerbrød er ikke alltid like lett å få til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli jevn i høyden og ikke for tørr. Det er mange ting å huske på og her gir vi deg våre beste kaketips for en vellykket bunn!

Dame holder en bakerist med et perfekt sukkerbrød. Foto.

 

Eggedosisen blir ikke stiv

Når du baker er det ofte at du enten skal røre smør og sukker hvitt, piske eggedosisen stiv eller vispe kremfløte til krem – og de aller fleste av oss har bare ett par visper. Mange av oss gjør det litt enkelt og skyller av vispene innen de brukes på nytt. I de aller fleste tilfellene er dette bra nok hvis du bruker rennende varmt vann! Når det gjelder å få eggedosisen eller eggehvitene stive, må vi bruke helt rent utstyr. Fettet legger seg som en usynlig hinne på vispene eller i bollen og hindrer egget til å la seg piske stivt. Vask derfor alltid vispene i godt varmt såpevann på forhånd – først da slipper du å være redd for at eggedosisen ikke blir stiv nok. Husk at eggedosisen skal piskes helt stiv når du skal lage kakebunn!

 

Skyll alltid utstyr i varmt såpevann!

 

Ovnen

Husk å forvarme stekeovnen innen du starter med å lage sukkerbrød, slik at ovnen er varm når du er klar til å steke bunnen. Det er nemlig viktig at du setter kakeformen rett inn i en varm ovn. Glemmer du det og formen med røre blir stående for lenge på benken, går luften du har pisket inn ut igjen. Oven forvarmes til 175 °C og bunnens stekes på midterste riller ca. 30-40 min. Stikk i en trepinne på slutten av steketiden. Er pinnen uten røre når du trekker den ut, er sukkerbrødet ferdig stekt!

 

Høy og fin kakebunn

Eggedosis som er pisket av romtempererte egg, blir luftigere enn eggedosis pisket av kalde egg som tas rett ut av kjøleskapet. Har du glemt å ta dem ut, kan du legge eggene i en bolle med lunkent vann og la dem ligge der noen minutter før du bruker de.

Når du skal bake sukkerbrød må eggedosisen være stivpisket og den skal ha en lys gul farge. Regelen sier at en skal kunne skrive «Ole» med vispene i eggedosisen. Det er et tegn på at eggedosisen har fått maksimalt med luft inn i røra og luft spiller en viktig rolle i all kakebakst. Det som skjer er at luften utvider seg i varmer og gjør at kaken hever seg.

De tørre ingrediensene skal ikke blandes i en kjøkkenmaskin, men vendes forsiktig inn for hånd. Dette for at luften som er blitt pisket inn, ikke går ut igjen. Sikt inn melet i eggedosisen og vend forsiktig med en slikkepott.

 

Romtempererte egg = luftig eggedosis

 

Smurt kakeform

Smør kakeformen godt med smør, ha i litt mel og vend rundt slik at melet fester seg på flatene. Hell ut overflødig mel, og hell kakerøra i formen. Et tips er å kle bunnen av formen med litt bakepapir innen røra helles i formen. På den måten er det enklere å løsne bunnen fra kakeformen.

 

Krater i kaken

Mange opplever en eller annen gang at kaken faller ned på midten under eller etter steking. Under steking stivner protein-nettverket i kaken og dette kan du se som «små bobler» i sukkerbrødet. Dersom protein-nettverket ikke har fått stivnet nok og kaken tas ut for tidlig, vil kaken falle sammen, spesielt inn mot midten der kaken er senest stekt.

Dette kan unngås ved å kontrollere kaken med en trepinne før du tar kaken ut av ovnen. Fester det seg kakerøre på pinnen, bør kaken steke litt lenger. Pass bare på at du ikke åpner døren før det er gått ca. 25-30 min. da trekk gjør at kaken også kan falle sammen.

Ved å følge med på kaken under steking, kan du også se når den begynner å løsne fra kanten av formen. Det kan også være lurt å slå ned varmen på stekeovnen til ca. 160 ºC når kaken har fått ønsket høyde. Den stekes deretter videre på den lave temperaturen til kakebunnen er ferdig stekt. Frys gjerne ned kakebunnen. Det er lettere å dele en halvfrossen kakebunn!

 

Er pinnen tørr når du drar den ut av kakebunnen, er den ferdig stekt!

 

Ovnen

Alle stekeovner steker forskjellig! Derfor er temperatur og tid bare veiledende i oppskrifter du finner på vår og andre sine sider. Gjør deg heller kjent med din egen ovn for å få et mest mulig vellykket resultat.. Opplever du at sukkerbrødet blir tørt i kanten, kan det være lurt å senke temperaturen eller ta ut kaken etter kortere tid neste gang for å få et bedre resultat.

 

 

Lykke til!