De aller fleste muffins er lette å lage og man trenger lite utstyr for å trylle frem disse herlige småkakene på kort tid.
En grunnoppskrift består av fire ingredienser; mel, sukker egg og fett (smør eller olje), men man kan selvsagt smakstilsette grunnoppskriften. Andre ingredienser som gir smak kan være revet sitronskall, kaffe, essenser, nøtter, sjokolade, friske bær eller tørket frukt.
For de som ikke tåler egg, melk eller hvetemel finnes det varer som kan erstatte disse produktene i en oppskrift. Se eksempler på slike oppskrifter lenger ned på siden.
Muffins kan lages på forskjellige måter. Det er rekkefølgen som ingrediensene tilsettes i, og måten de blandes på som vil påvirke det ferdige resultatet.
Den mest vanlige måten å lage muffins på, er å starte med å vispe sammen egg og sukker til en lys og luftig eggedosis. Deretter rører man inn de tørre ingrediensene vekselvis med sammenvispet egg.
Ønsker du å tilsette mer smak og konsistens på muffinsene, kan du røre inn hakkede nøtter, sjokolade eller tørket frukt helt til slutt. Husk å ikke røre for mye og for lenge, for man ønsker å beholde de luftboblene som er oppstått i røren.
Artikkelen fortsetter under bildet
En muffinsrøre blander man sammen på under 10 minutter.
Smør består av kjernet fløte som gir en ekstra god smak på muffinsene. Du kan bruke vanlig eller usaltet smør, men smøret bør være romtemperert før bruk.
Margarin består av rapsolje, fast fett, vann og skummet melk. Margarin bør også være romtemperert før bruk.
Raps– eller solsikkeolje er smaksnøytrale oljer man kan bruke i en muffins oppskrift. Olje er et godt alternativ til smør om du ikke tåler melk eller laktose. Bruker du olje i en oppskrift, må fremgangsmåten for å lage muffinsrøren endres litt. Da blander du først alle tørre ingredienser i en bakebolle og tilsetter dermed oljen vekselvis med sammenvispet egg.
12 stk
180 g romtemperert smør
180 g sukker (eller melis)
3 stk romtempererte mellomstore egg
180 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker (valgfritt)
Husk at stekeovner er forskjellige. Sjekk derfor om muffinsene er ferdig stekt ved å stikke en kakepinne i midten av muffinsen etter ca. 10 – 12 minutter. Er det ikke kakerøre igjen på pinnen når du trekker den ut, er muffinsene ferdig stekt. Steketiden kan også variere ut fra hvor store muffinsformer du bruker og hvor tykke de er.
Vend forsiktig inn hele blåbær i røren helt til slutt. Friske norske blåbær smaker aller best. Bruker du fryste bær, kan du røre de inn mens de er frosne.
Ha i 1 – 2 teskjeer med bakekako sammen med melet innen du tilsetter det tørre sammen med eggedosisen. Det smaker ekstra godt med sjokoladebiter i muffinsene, men bruk sjokolade som har over 55 % mørk. Hakk sjokoladen og rør det forsiktig inn i muffinsrøren helt til slutt.
Ofte smaker lyse muffins best med litt smak av vanilje. Det finnes mange alternativer når det kommer til smakstilsetning av vanilje. I vår grunnoppskrift på muffins, kan du tilsette 1/2 ts vaniljeessens, 1, 5 ts vaniljesukker eller frøene fra en halv vaniljestang.
Til et barneselskap, vil en nøytral melisglasur toppet ned nonstop, gi fargerike og gode muffins.
Muffins kan pyntes på utallig måter, for det din fantasi som sette grenser for dette.
Lager du muffins med frosne bær, vil kanskje et dryss med melis gjøre seg best på muffinsene. Sjokolademuffins kan gjerne pyntes med en sjokoladeglasur toppet med hakkede nøtter eller en form for kakepynt som du kjøper i butikken.
Skal du ha et barneselskap eller lage muffins til merkedager som eksempelvis påske eller Valentines Day, kan en melisglasur gjøre susen. Melisglasur kan lages i forskjellig farger og tilsettes smaker i form av essenser.
Vil du ha pynt på toppen av glasuren, så husk å legge på pynten innen glasuren stivnet helt.
Egg gir farge, struktur og smak i muffins ved siden av at det hjelper til med å binde røren sammen. Bruk alltid romtempererte egg ved baking av muffins.
Man kan godt lage gode muffins uten egg, men strukturen blir kanskje ikke like luftig og lett som om du baker med egg.
12 stk
180 g hvetemel
170 g sukker
1,5 ts bakepulver
1,5 dl melk (alternativ er ris, – mandel eller havremelk)
100 g smeltet smør (Melange uten melk er et alternativ)
Ønsker du å tilsette smak?
+ 1 ts vaniljesukker
+ 1 ts essens (karamell, vanilje, sitron o.l)
+ 1,5 ss bakekako
Vaniljesukker og bakekako blandes med de tørre ingrediensene.
I en basis oppskrift på muffins er det ikke melk, men det finnes melk i smøret. Da kan du erstatte smør med Melange uten melk.
I muffinsoppskrifter uten egg, finner du gjerne melk. Som erstatning for vanlig melk kan du for eksempel bruke rismelk, mandelmelk eller havremelk.
Tåler du ikke gluten kan du fint lage glutenfrie muffins. Det finnes en rekke oppskrifter, men det enkle er ofte det beste.
Med TORO glutenfri kakemiks, er det enkelt å lage gode glutenfrie muffins.
100 g smeltet smør
125 g sukker
2 stk mellomstore romtempererte egg
150 g Toro glutenfri fin kakemiks
0,5 ts fiberhusk
1,5 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk
Cupcakes pyntet med smørkrem og enhjørninger fra Idun Mors hjemmebakte.
I Norge er forskjellen mellom en cupcake og en muffins ikke veldig stor. Den største forskjellen de fleste konditorer beskriver, er at på cupcakes brukes det en krem på toppen.
Hvordan krem dette er, kan også variere, med en frosting av smørkrem er det mest vanlige. Man kan også lage lettere kremer som ostekrem eller rett og slett pisket krem. Cupcakes pyntes gjerne litt ekstra med flott kakepynt.
HER FÅR DU KJØPT ENHJØRNINGENE
Muffins smaker aller best samme dag som de lages. Ingen tvil om det.
Blir ikke muffinsene spist opp samme dag, kan de lagres i en lufttett boks. Oppbevarer du boksen litt kjølig, er muffisene gode i ca. 3 – 5 dager.
Muffins kan også fryses ned i fryseposer. Desto tidligere du fryser de ned, desto bedre er de når de tines opp igjen.
Har du blitt inspirert til å bake muffins, finner du enda flere spennende oppskrifter her.