HOLDBARHET PÅ JULEKAKER
Mye av årets julebakst kan bakes i god tid før jul, for å unngå stress…
Mørdeig er også kalt for tertedeig, og er en ganske enkel deig av mel, melis (sukker), smør og egg. Deigen brukes til mange type kaker, men ofte til terter, kjeks til paier. Det kan være vanskelig å få til en mørdeig som er fin å arbeide med. Ikke fortvil – vi deler vår beste tips for et vellykket resultat!
Man kan bruke både smør og margarin i en mørdeig. Det er rett og slett smak og behag hva man vil bruke, men smør gir en deilig smak. Mørdeig – se grunnoppskriften her.
Les også: Forskjellen på smør og margarin
Start med å smuldre sammen mel, melis (sukker) og smør for hånd i en bolle. Tilsett egg og kna det inn i deigen. Pass på å ikke kna en mørdeig for lenge.
La mørdeigen hvile på et kaldt sted i minst 1 time før den rulles ut – gjerne natten over hvis du har tid.
Det letteste er å kjevle ut deigen på et fuktet og rent kjøkkenhåndkle, men man kan også dekke til kjøkkenbenken med plastfolie. Deigen er enklest å rulle ut når den er litt kald. Bruk mel på både kjevla og deigen ved utrulling. På den måten setter deigen seg ikke fast i underlaget eller på kjevla. Deige kjevles ut til en ca. 3 mm leiv.
Deigen er enklest å rulle ut når den er kald!
Ustekt deig kan oppbevares i kjøleskapet i 1 – 2 uker. Pakk den godt inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Rå deig kan også fryses.
Steketiden på småkaker bakst med mørdeig varierer mellom ca. 8 – 15 minutter. Dette er avhengig av størrelsen på kakene og hvordan type ovn du har (ovner steker litt forskjellig). Steketemperaturen er mest optimal ved ca. 17 5- 180 grader med vanlig over- og undervarme. Steker du en stor bunn, vil steketiden være lengre. Sjekk hva som står i hver enkelt oppskrift.
Lykke til!