MØRDEIG

Hva er mørdeig?

Mørdeig er også kalt for tertedeig, og er en ganske enkel deig av mel, sukker og egg. Deigen brukes til mange type kaker, men ofte til terter, kjeks til paier. Det kan være vanskelig å få til en mørdeig som er fin å arbeide med. Ikke fortvil – vi deler vår beste tips for et vellykket resultat!

Mørdeig blir knadd av to hender.

 

Smør eller margarin i mørdeig?

Man kan bruke både smør og margarin i en mørdeig. Det er rett og slett smak og behag hva man vil bruke, men smør gir en deilig smak. Mørdeig – se grunnoppskriften her.

Les også:
FORSKJELLEN PÅ SMØR OG MARGARIN

 

Kna deigen forsiktig

Når deigen lages, elt ingrediensene raskt sammen for hånd. Deigen skal ikke knas for lenge!

 

Hviletid og utrulling

La mørdeigen hvile på et kaldt sted i minst 1 time før den rulles ut – gjerne natten over hvis du har tid. Det letteste er å smøre ut deigen på et fuktet og rent kjøkkenhåndkle, men man kan også dekke til kjøkkenbenken med plastfolie. Deigen er enklest å rulle ut når den er litt kald. Bruk mel på både kjevla og deigen ved utrulling. På den måten setter deigen seg ikke fast i underlaget eller på kjevla.

Deigen er enklest å rulle ut når den er kald!

 

Oppbevaring

Ustekt deig kan oppbevares i kjøleskapet i 1-2 uker. Pakk den godt inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Rå deig kan også fryses.

 

Steketider

Steketiden på småkaker bakst med mørdeig varierer mellom 8-15 min. Dette er avhengig av størrelsen på kakene og hvordan type ovn du har (ovner steker litt forskjellig). Steketemperaturen er mest optimal ved 175-180 °C med vanlig over- og undervarme. Steker du en stor bunn, vil steketiden være lengre. Sjekk hva som står i hver enkelt oppskrift.

 

Tips!

  • Prøv gjerne å steke et par småkaker i forveien, så finner du den riktige steketiden.
  • Avkjøl kakene på rist og la de avkjøles helt før de legges i tette kakebokser.
  • Ferdig stekte småkaker kan fryses. De beholder den gode smaken i minst 2 måneder.

Lykke til!

ANDRE BAKETIPS:

ANDRE BAKETIPS: