Mørdeig

Mørdeig er en ganske enkel deig av mel, sukker og egg. Deigen brukes til mange type kaker, men ofte til terter, kjeks til paier. Det kan være vanskelig å få til en mørdeig som er fin å arbeide med. Ikke fortvil – vi deler vår beste tips for et vellykket resultat!

Mann knar en mørdeig sammen på en kjøkkenbenk.

 

Smør eller margarin?

Man kan bruke både smør og margarin i en mørdeig. Det er rett og slett smak og behag hva man vil bruke, men smør gir en deilig smak.

Grunnoppskrift på tertedeig/mørdeig.

 

Kna deigen forsiktig!

Når deigen lages, elt ingrediensene raskt sammen for hånd. En mørdeig skal ikke knas for lenge!

 

Hviletid og utrulling

La mørdeigen hvile på et kaldt sted i minst 1 time før den rulles ut – gjerne natten over hvis du har tid. Det letteste er å smøre ut deigen på et fuktet og rent kjøkkenhåndkle, men man kan også dekke til kjøkkenbenken med plastfolie. Deigen er enklest å rulle ut når den er litt kald. Bruk mel på både kjevla og deigen ved utrulling. På den måten setter deigen seg ikke fast i underlaget eller på kjevla.

 

Det er enklest å rulle deigen ut når den er kald!

 

Oppbevaring

Ustekt mørdeig kan oppbevares i kjøleskapet i 1-2 uker. Pakk den godt inn i plastfolie slik at den ikke tørker ut. Rå mørdeig kan også fryses.

 

Steketider

Steketiden på småkaker av mørdeig varierer mellom 8-15 min. Dette er avhengig av størrelsen på kakene og hvordan type ovn du har (ovner steker litt forskjellig). Steketemperaturen er mest optimal ved 175-180 °C med vanlig over- og undervarme. Steker du en stor bunn, vil steketiden være lengre. Sjekk hva som står i hver enkelt oppskrift.

 

Tips!

  • Prøv gjerne å steke et par småkaker i forveien, så finner du den riktige steketiden.
  • Avkjøl kakene på rist og la de avkjøles helt før de legges i tette kakebokser.
  • Ferdig stekte småkaker av mørdeig kan fryses. De beholder den gode smaken i minst 2 måneder.

 

 

Lykke til med kakebakingen!