Marengs – slik lykkes du!

Marengs kan lages på forskjellige måter – visste du det?

Marengskake

Marengs kan lages på forskjellige måter – visste du det?

Enten du skal lage pavlova, kvæfjordkake eller sitronterte for å nevne noe, må du lage en marengsblanding. En marengskake er typisk en pavlova hvor man bruker en marengsbunn som et utgangspunkt. Pavlovakaker finnes i utallige varianter, og det er nesten bare fantasien som setter en grense på hva du kan på på denne kaken.

Fransk, sveitsisk og italiensk marengs

Fellesnevneren er lette bunner av stivpiskede eggehviter og sukker som er stekt ved svak varme over lengre tid. Det er flere forhåndsregler å ta hensyn til for å få et vellykket resultat.

Les også: HVOR MYE VEIER ETT EGG?

10 GODE RÅD NÅR DU LAGER MARENGS

1) Bruk alltid romtempererte egg og husk at ferskere egg gir bedre resultat. Legg eggene i en bolle med varmt vann, så blir de tempererte etter 5 – 10 minutter.

2) Når man skiller eggene, pass på og ikke få med noe fra eggeplommen. Rester av eggeplomme kan gjøre at marengsen ikke blir stiv.

3) Det er lettest å skille eggene mens de er kalde.

4) Alt av utstyr du bruker må være helt rent, tørt og fri for rester av fett. Er det rester av fett på utstyret, kan man risikere at marengsen ikke blir stiv. Tørk gjerne bollen og utstyret rent med eddik.

5) Følg oppskriften til punkt og prikke, og bruk en kjøkkenvekt. Egg varierer i størrelsen slik at vekten er forskjellig. Det er derfor egg ofte er oppgitt i gram.

6) Marengs skal alltid stekes/tørkes på lav temperatur mellom 90 – 160 grader med vanlig over- og undervarme. Tid og grader varierer litt fra oppskrift til oppskrift.

7) Vil du helt tørre bunner som ikke er seige, forlenger du steketiden.

8) Oppbevar stekt marengs i en lufttett boks hvis du ikke vil at den skal bli for seig.

9) Ønsker du å tilsette smak, bruk aldri saften fra en frisk sitron. Marengsen kan da kollapse.

10) Smak og farger er best å vende inn i marengsmassen helt til sist, og vi vil anbefale å lage en Italiensk eller Sveitsisk marengs hvis du ønsker å tilsette smak eller farge, siden disse massene er mer stabile. Pass på og ikke tilsette for store mengder væske, for da kan massen bli for flytende.

Fransk marengs

Denne lages ved å piske sammen eggehviter og sukker (gjerne ekstra fint sukker eller melis) i en bolle. Marengsen bør stekes med det samme, da den ikke “står” så godt over lengre tid. Den har lett for å sige litt ut under steking og kan bli sprø tvers igjennom hvis den stekes lenge nok.

FRANSK MARENGS – se oppskriften.

Italiensk marengs

Denne varianten piskes mens den er varm og lages ved at sukker og vann kokes opp til sukkerlake som helles i en tynn stråle over piskede eggehviter. Et sukkertermometer er nødvendig her. Dette blir en robust marengs som gjerne kan stå litt lengre før steking. Denne holder seg veldig godt i fasongen under steking og blir sprø utenpå og myk på innsiden.

Ustekt italiensk marengs er godt egnet til å fryses ned til senere bruk. Bruk en lufttett plastpose eller sprøytepose. Denne er godt egnet i moussé og som topping på forskjellig terter. Man kan også steke store marengstopper, gjerne tilsatt farge eller kakao. Italiensk marengs er lett å forme i fine fasonger, siden den er så robust!

ITALIENSK MARENGS – se oppskriften.

Sveitsisk marengs

Dette er en varmpisket variant som man lager ved å piske sukker og eggehvite sammen, varmer opp over et vannbad og deretter piskes opp. Dette gir en kraftig marengs som tåler å stå lengre enn den franske marengsen. Denne kan man fint lage dagen før man skal bruke den og den kan da oppbevares i kjøleskapet med plastfolie over. Denne typen blir litt mer seig i konsistensen enn de andre typene.

SVEITSISK MARENGS – se oppskriften.

Visste du at 100 g marengs inneholder kun 388 kalorier?

POPULÆRE OPPSKRIFTER MED MARENGS

Marengsbunn

Marengsbunn med friske jordbær på et stettfat.

Sitronterte

Nystekte sirupsnipper med mandler på i en hvit bolle.
Sirupsnipper

Makroner

Makroner i forskjellige farger på en asjett.

 

Hva med eggeplommene?

Frys ned eggeplommene til senere bruk i andre ting du skal lage som for eksempel vaniljekrem eller sitronkrem. Husk å rør inn en liten knivspiss med salt eller sukker per eggeplomme innen frysing. Det gjør at eggeplommene ikke blir så faste i konsistensen når de senere skal brukes. Om du velger salt eller sukker, er avhengig av hva du planlegger å bruke de til senere. Eggeplommer kan også brukes i tilberedning av sauser, majones eller i hjemmelaget iskrem.

SE OGSÅ: Oppskrift på hjemmelaget vaniljekrem og sitronkrem

Andre baketips

Scroll to Top