HJEMMELAGET SURDEIG

Hvordan mate og bake med surdeig

Hjemmelaget surdeig er enkelt å lage, men den krever en viss oppfølgning i etterkant. Surdeig kan brukes til brød, rundstykker, pizza og til og med i søt gjærbakst. Har du ikke tid og tålmodighet til å lage din egen surdeig kan vi anbefale bakeklar surdeig som man får kjøpt i butikkene (Coop). Denne surdeigen er produsert i Norges eneste surdeigsfabrikk på Idun Industri AS.

Hjemmelaget surdeig i glass.

 

Utstyret

Alt utstyr du benytter må være helt rent før bruk, for å unngå å tilføre uønsket bakterier og sopper. Blir surdeigen tilsatt uønskede bakterier, risikerer man at den mugner og dør.

 

Oppbevaring

Hjemmelaget surdeig bør oppbevares øverst i kjøleskapet når den ikke skal brukes, da dette er den varmeste delen i kjøleskapet. Skal du være bortreist en stund kan surdeigen også fryses til senere bruk, men dette er mer risikofylt. Bruk helst en plastboks med lokk eller noe lignende for oppbevaring av den hjemmelagde surdeigen.

 

Bake med hjemmelaget surdeig

Når du skal bake surdeigsbrød, bør du mate surdeigen innen bruk. Følg oppskriften til punkt og prikke på hjemmelaget fin surdeig eller hjemmelaget grov surdeig. Matingen varierer litt i disse to oppskriftene. Når du vil bake surdeigsbrød, tar du surdeigen ut av kjøleskapet slik at den romtempereres. Når den er romtemperert, må den mates etter anvisningen i oppskriften og la den stå i 4-6 timer innen du baker med den. Da skal det være godt med liv i surdeigen!

Se alle våre oppskrifter bakt med surdeig.

 

Hva betyr å mate surdeigen?

Hvis du ikke skal bake på en stund, må du mate surdeigsstarteren som står i kjøleskapet én gang i uken for å holde den i live. Vi vil også anbefale at du rører rundt i surdeigen et par ganger i uken, slik at den ikke skiller seg. Bunnfallet kan lett bli muggent, og er surdeigsstarteren din blitt muggen må den kastes og du må starte på nytt. Bruker du oppskriftene på vår side bør matingen skje som beskrevet her.

 

Heving av surdeigsbrød

Når du hever surdeigsbrød i romtemperatur, vil du få en mildere smak på brødet enn om det heves på kjøl. Heves brødet på kjøl, må det heves mye lengre enn i romtemperatur og det er de fine brødtypene som er best egnet til dette.

 

Bruk av gjær

I hovedsak er det ikke nødvendig å bruke gjær i surdeigsbrød så lenge deigen får hevet lenge nok. Vi har valgt å bruke små mengder gjær i våre oppskrifter, da vi synes det forkorter hevetiden og sannsynligheten for vellykket bakst er større for nybegynnere. Man kan bruke både fersk og tørket gjær, men det skal da brukes veldig små mengder i oppskriften!

 

Lykke til med surdeigsbakingen!

Prøv bakeklar surdeig!