Bake med surdeig

Hjemmelaget surdeig, også kalt surdeigskultur, er enkelt å lage, men den krever en viss oppfølgning i etterkant. Surdeig kan brukes til brød, rundstykker, pizza og til og med i søt gjærbakst. Men, den hjemmelagde surdeigskulturen må mates med mel og vann en gang uken. Hvis ikke den mates, dør den og blir ubrukelig.

Bake med surdeig

Hvordan bake med surdeig

Bake med surdeig er gøy, for du får så gode brød.

Hjemmelaget surdeig, også kalt surdeigskultur, er enkelt å lage, men den krever en viss oppfølgning i etterkant. Surdeig kan brukes til brød, rundstykker, pizza og til og med i søt gjærbakst. Men, den hjemmelagde surdeigskulturen må mates med mel og vann en gang uken. Hvis ikke den mates, dør den og blir ubrukelig.

Bakeklar surdeig

Vil du ikke ha din egen surdeig som må mates hver uke, kan du bruke en bakeklar surdeig fra butikken. Dette er en levende surdeigskultur som kan brukes direkte inn i deigen ved tilberedning. Denne surdeigen er forøvrig produsert i Norges eneste surdeigsfabrikk som ligger i Akershus kommune.

LES MER OM SURDEIGSFABRIKKEN

 

 

Bakeutstyr

For å unngå å tilsette surdeigen uønsket bakterier og sopper, må alt av bakeutstyr du benytter må være helt rent før bruk. Blir surdeigen tilsatt uønskede bakterier, risikerer man at den mugner og dør.

 

Oppbevaring av surdeig

Hjemmelaget surdeig bør helst oppbevares øverst i kjøleskapet når den ikke skal brukes, da dette er den varmeste delen. Skal du være bortreist en stund, kan surdeig også fryses til senere bruk, men dette er mer risikofylt. Bruk helst en plastboks med lokk eller noe lignende for oppbevaring. Dette for å unngå tilgang til uønskede bakterier og sopper i surdeigen. Det er også lurt å røre rundt i surdeigen et par ganger i uken, slik at den ikke skiller seg. Husk å bruke en ren skje!

 

Mate surdeig

Skal du ikke bake på en stund, må du mate den hjemmelagde surdeigsstarteren som står i kjøleskapet. Dette må gjøres én gang i uken for å holde liv i den, og man mater surdeigen med mel og vann. Gjør man ikke det, vil surdeigen “dø” for å si det litt brutalt.

Når du skal bake surdeigsbrød, bør den hjemmelagde surdeigen romtempereres innen den mates. Deretter bør den stå i ca. 4 – 6 timer innen du baker. I løpet av den tiden, kommer gjæringsprosessen i gang. Når surdeigen får fine bobler på toppen, er det godt med liv i den og den nærmest ber om å bli brukt!

Et godt råd, er å følge oppskriften nøye for å få et vellykket bakeresultat.

Når uhellet er ute

Du kan også oppleve at surdeigen skiller seg når den står oppbevart i kjøleskapet. Det er ikke så heldig, for bunnfallet kan bli muggen. Hvis det skjer, må den kastes og du må lage en ny. For å unngå dette, rør gjerne rundt i surdeigen et par ganger i løpet av uken for å være helt sikker på at det ikke skjer.

 

 

OPPSKRIFT PÅ GROV SURDEIG

Grov surdeigskultur i et glass.

OPPSKRIFT PÅ FIN SURDEIG

Fin surdeigskultur i et glass.

 

Heving av surdeigsbrød

Når du hever deigen til et surdeigsbrød i romtemperatur, vil du få en mildere smak på brødet enn om det heves kaldt i et kjøleskap. Vær oppmerksom på at hvis deigen skal kaldheves, må deigen heve i lenger tid enn når deigen heves i romtemperatur.

Fine surdeigsbrød er spesielt godt spesielt egnet til å kaldheving siden disse brødene som oftest ikke inneholder meltyper med en sterk smaksprofil.

 

Bruk av gjær i surdeigsbrød

Surdeigsbrød som bakes helt uten gjær, må heve i mye lenger tid enn i brød bakt med litt gjær. Surdeigen er i seg selv en form for villgjær som hever brødet hvis deigen får ligge lenge nok. I mange oppskrifter finner du allikevel små mengder fersk- eller tørrgjær. Det forkorter hevetiden og sannsynligheten for vellykket bakst blir større for nybegynnere.

Har du laget en surdeigsstarter og finner du en oppskrift uten gjær, så følg oppskriften nøye. På den måten får du best mulig resultat.

 

Surdeigsstarter fra Idun

Synes dette med å lage en surdeig fra bunnen av, lyder skremmende og litt tidkrevende?

Med en bakeklar surdeig du får kjøpt i butikken, kan du bake brød med surdeig når du vil. Du slipper dermed å lage en surdeigskultur fra bunnen av, som må mates hver uke. Den bakeklare surdeigen kan brukes direkte i deigen, eller i fordeig hvis oppskriften sier det.

Surdeig av fullkornshvete i original emballasje.

Lykke til med surdeigsbakingen!

Andre baketips

Scroll to Top